Την… πρώτη του επίσημη εμφάνιση έκανε ως «επίτιμος πρέσβης» της Άνγκελα Μέρκελ ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής μας Ότο Ρεχάγκελ, στην κρατική τηλεόραση, μαζί με το γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, λίγες ώρες πριναπό τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ήταν στο κοινοβούλιο της Γερμανίας πριν από ένα χρόνο όταν ψήφιζαν για τον πρόεδρο της γερμανικής δημοκρατίας, είπε ο Ότο Ρεχάγκελ και συνέχισε: «Η κυρία Μέρκελ μίλησε μαζί μου και μου είπε: “Μαζί με τον κ. Φούχτελ να πάτε στην Ελλάδα, να ζωντανέψετε λίγο τη σχέση Ελλάδας-Γερμανίας”». Ωστόσο, όπως είπε στην κρατική τηλεόραση, αυτός είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, αθλητής, «ο κ. Φούχτελ είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την υπόθεση».

Αναφορικά με την υπόθεση Euro 2004 και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Εθνική, ο «επίτιμος πρέσβης» της Μέρκελ θυμήθηκε: «Όταν ήρθα στην Ελλάδα να αναλάβω την εθνική ομάδα, τότε δεν υπήρχε κρίση, δεν είχαμε καταλάβει τίποτα τέτοιο. Υπήρχε μόνο η κρίση στο ποδόσφαιρο, αλλά τότε εμείς μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε αυτό».