Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές, 21/3, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε την ανάγκη εκπόνηση συνολικής μελέτης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας δίνοντας έμφαση στην έννοια και τους όρους της στρατηγικής για τη συστηματική αξιολόγηση.
Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη:
«Ο σημερινός διάλογος γίνεται στη σκιά των συγκλονιστικών γεγονότων στην Κύπρο από τα οποία όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας για τη θεσμική πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παραγωγή των στρατηγικών της, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία της κρίσης απαιτούν πριν απ’ όλα εξειδικεύσεις.
Παράλληλα, διάλογος για την αξιολόγηση των Χωροταξικών Πλαισίων γίνεται λίγες ημέρες μετά την έκδοση κατευθύνσεων για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ιδίως για τους νέους από την Ε.Ε.
Ακόμη, η χρονική στιγμή του διαλόγου συμπίπτει με τις επιδιώξεις του ΥΠΕΚΑ να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο θεσμικό καθεστώς του χώρου για την ανάπτυξη.
Αυτά αποτελούν τις αφετηρίες των παρατηρήσεών μας για το σημερινό διάλογο. Δεν έχω καταλάβει όμως, ποια είναι η στρατηγική της αξιολόγησης?
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί με ρεαλισμό.
-Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα Χωροταξικά Σχέδια για την ανάπτυξη, παρά μόνο ως σύστημα περιορισμών?
-Γιατί χανόμαστε στη στατιστική των μεγεθών και δε μένει χώρος για την προβολή της αντίληψής μας για το χώρο και τις λειτουργίες του?
-Πρέπει να εξηγηθεί πως τα διαπιστωτικά συμπεράσματα των αξιολογήσεων δεν οδηγούν σε νέες μεγάλες τομές για την οργάνωση της Χώρας και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
-Δεν καταλαβαίνω την επί σαράντα χρόνια επανάληψη της διαπίστωσης ότι ο μικρός κλήρος, οι αυξημένες εισροές και οι αδυναμίες διάρθρωσης των κλάδων της αγροτικής οικονομίας είναι αιτίες της χαμηλής ανταγωνιστικότητάς της τώρα στην κρίση.
Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις οδηγούν αβίαστα στην αναζήτηση των αφετηριών για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα και πως παρεμβαίνουν στις κοινωνίες μας, στις δραστηριότητές τους και στην οργάνωση του χώρου και της Χώρας μας.
Το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Χώρα αφορά τη στρατηγική της τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ανάπτυξη δεν ωθείται, δεν σπρώχνεται.
Η στρατηγική της ανάπτυξης δεν παράγεται από κίνητρα και προδιαγραφές. Όλα αυτά έπονται.
Η στρατηγική διαμορφώνεται από το μέλλον το οποίο έλκει το παρόν. Το μέλλον των νέων, της άνεργης κοινωνίας και της αξιοπιστίας των θεσμών και της παραγωγής που διαχειρίζονται.
Πρέπει να σχεδιαστεί τώρα, έπρεπε χθές και να εφαρμοστούν αμέσως
Όταν χρειάζεται η Κυβέρνηση βρίσκει τρόπους και εφαρμόζει αυτά που εκτιμά ως αναγκαία.
Δεν παρακολουθώ τη στατιστική ταξινόμηση των οικιστικών μονάδων όπως καταγράφεται από την αξιολόγηση. Η Πέλλα – Ημαθία δεν είναι πέντε πόλεις, είναι μία ανοιχτή πόλη που όπως και να την αξιολογήσετε είναι ο Τρίτος Αναπτυξιακός Πόλος της Χώρας. Οι Σέρρες από την άλλη, είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βορείου Ελλάδος με πραγματικό πληθυσμό που αγγίζει τις 100.000 και αυτή η σημαντική ιστορική Ακρόπολη του Ελληνισμού δεν είναι μία πόλη μόνο. Είναι μία πόλη με σημαντικό δυναμικό, η οποία όμως, δεν έχει στόχους και στρατηγική για να γίνει νέος πόλος ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία.
Τόσο η Πέλλα – Ημαθία όσο και οι Σέρρες διαθέτουν έναν ανεκτίμητο ενεργειακό πλούτο, τόσο σε γεωθερμικά ρευστά όσο και σε επιφανειακό ενεργειακό δυναμικό και τη θερμότητα υψηλού υδροφόρου ορίζοντα. Είναι μία νέα κατεύθυνση για την ενεργοποίηση του ενδογενούς δυναμικού.
Ήδη στην Πέλλα – Ημαθία ετοιμάσαμε μία σημαντική παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επίσης, το τόξο του Αιγαίου με Πιερία – Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική σε συνδυασμό με τις κορυφαίες αξίες του Αγίου Όρους, του Ολύμπου και Πέλλας – Ημαθίας του Μ. Αλεξάνδρου αποτελούν τη σημαντική μοναδικότητα του πολιτισμού που δεν εξάγει υπηρεσίες όσο έχει δυνατότητα, για έναν πολιτιστικό τουρισμό που δεν καταναλώνει τους πόρους, αλλά δημιουργεί νέους δεσμούς με τις κοινωνίες του πολιτισμού σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία.
Κύριοι Συνάδελφοι,
Εισηγούμαι, έστω και τώρα, να συνταχθεί μία συνοπτική έκθεση που θα εκφράζει γενικευμένα όλα όσα περιέχονται στη συστηματική αξιολόγηση αλλά με τους όρους της στρατηγικής της αξιολόγησης, ώστε το βουλευόμενο σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάρει πολιτικές αποφάσεις για την Κεντρική Μακεδονία.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο διαλέγεται με το Υπουργείο και την Κυβέρνηση με όρους πολιτικούς, ή τουλάχιστον θα πρέπει να διαλέγεται στην παρούσα συγκυρία της κρίσης μόνο με όρους πολιτικής που καθοδηγούν σχεδιασμούς και προγράμματα. Όπως είναι κατανοητό οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι μέρος απαιτούμενων πόρων και είναι τόσο λίγοι που πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά και με ευθύνη, για ενέργειες κρίσιμων, πολλαπλασιαστικών, ανταποδοτικών αποτελεσμάτων.
Η Π.Κ.Μ. μαζί με τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας αποτελούν ένα από τα τρία μεγάλα προγραμματικά διαμερίσματα που τις συνδέει η πραγματική οικονομία και το Μητροπολιτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από εκεί αρχίζουμε και προδιαγράφουμε τα επάλληλα επίπεδα οργάνωσης του χώρου. Σας ευχαριστώ».