Η συμφωνία για την Κύπρο έσωσε την ΕΕ “από το χείλος του γκρεμού” δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η όλη διαδικασία δεν ήταν αντάξια της Ευρώπης, αίσθημα που μοιράσθηκαν στις δικές του δηλώσεις οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες του Κοινοβουλίου.
“Καλωσορίζω τη συμφωνία για την Κύπρο που μας έσωσε από το χείλος του γκρεμού” δήλωσε ο πρόεδρος Σουλτς σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας επίσης πως τελικά δεν επλήγησαν καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, ακριβώς όπως είχε απαιτήσει το ΕΚ.

Ωστόσο αν “η Κύπρος απέφυγε την καταστροφή και τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση και η ζώνη ευρώ απέφυγε περαιτέρω αναταραχή, ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι χειρισμοί της υπόθεσης δεν είναι αντάξιος της Ευρώπης”: “δεν υπήρξε καμία διαφάνεια ή δημοκρατική νομιμοποίηση των διαπραγματεύσεων και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί ήταν κακοί”, συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η κρίση κατέδειξε την ανάγκη για τραπεζική ένωση και φορολογική εναρμόνιση.

Καταθέτες περιμένουν στη Λαϊκή Τράπεζα, 21 Μαρτίου 2013. ©BELGA/AFP/PATRICK BAZ
Καταθέτες περιμένουν στη Λαϊκή Τράπεζα, 21 Μαρτίου 2013. ©BELGA/AFP/PATRICK BAZ

Από την πλευρά του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Joseph Daul και η αντιπρόεδρος, αρμόδια για την οικονομία, Corien Wortmann-Kool σε κοινή τους δήλωση σημειώνουν ότι η συμφωνία είναι “καλύτερη από εκείνη που είχε επιτευχθεί προ εβδομάδος και αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία”, για να προσθέσουν με έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαντλήσει “κάθε τρόπο στήριξης τώρα της κυπριακής οικονομίας”.

Τη συμφωνία καλωσόρισε και ο Αυστριακός επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Hannes Swoboda, όμως τονίζει στην ίδια ανακοίνωσή του ότι “η εμπιστοσύνη του κόσμου στην ΕΕ κλονίσθηκε σοβαρότατα εντός και εκτός Κύπρου”.

“Η Κύπρος δεν είναι αναμάρτητη στον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το τραπεζικό της σύστημα”, σημειώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt, για να συμπληρώσει ότι και “η Ευρώπη οφείλει να μάθει το μάθημά της” σε ότι αφορά τη διαχείριση του  τραπεζικού τομέα και της οικονομίας, καθώς “δεν είναι δυνατόν να παραπαίει από κρίση σε κρίση”.

Τέλος, η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ, Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Sharon Bowles, σημείωσε ότι η μεν τελική συμφωνία βασίζεται σε “σωστή ιεράρχηση των απωλειών και αναγνώριση της αρχής ότι μπορεί να επιτραπεί σε τράπεζα να χρεοκοπήσει”, όμως “πολίτες και αγορές απορούν με τους αυτοσχεδιασμούς των ηγετών της ζώνης ευρώ”.