DSC06890 (Αντιγραφή)Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο χειμώνας μας αφήνει και οι αρκούδες ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη σηματοδοτώντας το ξύπνημα της φύσης και τον ερχομό της άνοιξης. Έτσι λοιπόν και σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου μαζεύτηκαν οι μέτσκες στην οδό της Δημοκρατίας κατά τις 16:30 το απόγευμα και αρχίζουν την πορεία κατά τις 18:00 σε κάθε γειτονιά της Έδεσσας.  Ένα έθιμο που καλά κρατεί από τα αρχαία ελληνικά χρόνια και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Παρά τη βροχή οι μέτσκες με τα κουδουνίσματα και την ορχήστρα θα πάνε σε κάθε δυνατό σημείο της πόλης μας για να μας ξυπνήσουν εμάς και τη Φύση. Το κέφι και η ορχήστρα ξεσήκωσαν τον κόσμο. Ο Βαγγέλης Κυριακού ήταν ο πλέον ειδικός για να μας μιλήσει για το έθιμο αυτό.

 

Τάσος Δούκλης : – Θα μας πείτε μερικά λόγια για το έθιμο, από πότε αρχίζει, τι σημαίνει;

 

Βαγγέλης Κυριακού : – Το έθιμο αυτό είναι πάρα πολύ παλιό, έχει αρχίσει από την αρχαία Ελλάδα με τις γιορτές του Διόνυσου και τις γιορτές της ισημερίας. Οι γιορτές αυτές σταδιακά εντάχτηκαν στη Χριστιανική θρησκεία. Όλη αυτή η ιστορία γίνεται για να κάνουμε φασαρία με σκοπό να ξυπνήσουμε τη φύση, να βγούνε τα κοπάδια έξω γιατί όπως ξέρετε τα ζωντανά είναι ακριβό να τα συντηρείς μέσα στον στάβλο και να τα ταΐζεις, οπότε ο κόσμος άφηνε τα ζωντανά του να βγούνε έξω να τρώνε από τη φύση, ενώ παράλληλα ο καθένας γιόρταζε με τον τρόπο του την άνθιση της φύσης.

DSC06904 (Αντιγραφή)

Τ.Δ. :- Φέτος έχουμε την τιμή όπως βλέπουμε να φιλοξενούμε μέτσκες και από άλλη Χώρα με ωραίες ενδυμασίες και πολύ κέφι.

 

Β.Κ. : – Φέτος ύστερα από πρόσκληση που έγινε, μιας και υπάρχει συνεργασία του Δήμου Έδεσσας με τον Δήμο του Πρίλεπ στα πλαίσια διακρατικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

 

Τ.Δ. :- Από ποια Χώρα είναι;

 

Β.Κ. : – Είναι από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είναι γειτονική Χώρα και έχει αποφασιστεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος συνδράμει βέβαια στις εκδηλώσεις του Δήμου Έδεσσας και το Εδεσσαϊκό καρναβάλι, το οποίο έχει δύο διαστάσεις, η μια είναι η παραδοσιακή και άλλη η σύγχρονη. Στόχος είναι από φέτος να γνωρίζουμε και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε σχέση με το παραδοσιακό καρναβάλι αλλά και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων και του κόσμου. Για φέτος είπαμε να έλθει το Πρίλεπ, του χρόνου θα καλέσουμε καρναβάλια από τον Σοχό, από τη Δράμα, από τη Σλοβενία, από την Τουρκία. Κάθε χρόνο δηλαδή να γνωρίζει και ο κόσμος της Έδεσσας, τι γίνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και του κόσμου.

 

Τ.Δ. :- Που θα οδεύσετε τώρα με τις μέτσκες;

 

Β.Κ. : – Θα κάνουμε το παραδοσιακό γύρο της πόλης, για να γιορτάσει μαζί και η πόλη και θα καταλήξουμε πάλι εδώ για ένα παραδοσιακό γλέντι, με παραδοσιακή μουσική να διασκεδάσει ο κόσμος, να πιει το τσιπουράκι του, το κρασάκι του, εδώ όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε τη γιορτή της αποκριάς η οποία κλείνει με το αυγό και ανοίγει πάλι με το αυγό στη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού στην παραμονή της Ανάστασης.

DSC06875 (Αντιγραφή)DSC06883 (Αντιγραφή)

 

 

 

 

 

DSC06898 (Αντιγραφή)DSC06891 (Αντιγραφή)

 

 

 

 

 

DSC06900 (Αντιγραφή)DSC06912 (Αντιγραφή)