ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ 2Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ενημερώνει το κοινό ότι στις 03/04/2013 (απόγευμα Τετάρτης) η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε τις εξής περιοχές: στην επαρχία Έδεσσας τις τοπικές κοινότητες Προφήτη Ηλία, Μαυροβουνίου, Νέας Ζωής, Αρσενίου, Πετριάς, Πλευρώματος και Λουτροχωρίου. Αντίστοιχα στην επαρχία Αλμωπίας η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές στις τοπικές κοινότητες Αψάλου, Αριδαίας, Υδραίας, Φούστανης, Φιλώτειας, Ίδας, Νερομύλων, Προδρόμου και Χρυσής. Εξάλλου στην επαρχία Γιαννιτσών επλήγησαν οι περιοχές Καλής, Λιπαρού, Δάφνης, Καλυβίων, Αγ. Γεωργίου, Γαλατάδων, Εσωβάλτων, Αμπελειών, Πέλλας και Αγροσυκιάς.

 

Μετά από επιτόπιες επισκέψεις υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής διαπιστώθηκαν ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες, όπως πτώση καρπών και άνθεων και θραύση κλαδίσκων (ιδίως σε ακτινιδιές). Η ποσότητα και η ένταση της χαλαζόπτωσης ήταν τέτοια, ώστε αναμένονται σοβαρές απώλειες στην παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο.

 

Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας συνιστά οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές να προβούν άμεσα σε ψεκασμούς με κατάλληλα μυκητοκτόνα ή απολυμαντικά πληγών, για την απολύμανση και επούλωση των πληγών, με στόχο την αποφυγή δευτερογενών μολύνσεων από μύκητες και βακτήρια.

Ο Δ/ΝΤΗΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ