θεατρονΣτις 3 μετά το μεσημέρι, έξω από το δημαρχείο Αθηναίων, ηθοποιοί και άνθρωποι της Τέχνης πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα λουκέτα στα αθηναϊκά θέατρα. Ζητούν την αναστολή εκτέλεσης της εισαγγελικής απόφασης που αφορά στο κλείσιμο των θεατρικών χώρων και αντικατάσταση του νομικού πλαισίου από ένα νέο σύγχρονο. Την ίδια ώρα, εντός του κτηρίου του δημαρχιακού θεάτρου, θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα της σφράγισης των θεάτρων που δεν έχουν άδεια.

«Συμπαραστεκόμαστε στην Ένωση Εναλλακτικών Χώρων Αθήνας, αλλά και σε όσους χώρους πλήττονται στις άλλες πόλεις της Ελλάδας… Δε στηρίζουμε την ανομία, αντίθετα θέλουμε να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας εργαζομένων και κοινού. Όμως τέτοιες κινήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως οι μικροί εναλλακτικοί χώροι, οι οποίοι, στις σημερινές άνυδρες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κατάργησης των επιχορηγήσεων είχαν αναδειχθεί σε μοναδικές διεξόδους καλλιτεχνικής έκφρασης, σε πνεύμονες ελπίδας και εναλλακτικών προτάσεων πολιτισμού», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Σημειώνοντας πως ενέργειες, όπως αυτής της σφράγισης των θεάτρων, προσθέτει πως «βασίζονται σε μια πεπαλαιωμένη νομοθεσία η οποία, όχι μόνο δεν διευκολύνει όσους χώρους θέλουν να αποκτήσουν άδεια και να λειτουργούν νομότυπα, αλλά και παρακωλύει την αδειοδότησή τους, με βάση απαρχαιωμένες διατάξεις».

«Αυτού του είδους οι ενέργειες που βάζουν όλους τους χώρους στο ίδιο σακί και που οδηγούν στην ανεργία ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που απασχολούνταν σ’ αυτούς, είναι τουλάχιστον άστοχες, αν όχι ύποπτες, και εν τέλει καταστροφικές», καταλήγει.