Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Αναμένουμε την έκδοση ΚΥΑ με βάση την οποία θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις

 

   Αυτοψία-Πλημμύρες-1            Ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αυτοψίες και συντάχθηκε η εισηγητική έκθεση για την κήρυξη της Π.Ε. Πέλλας ως πλημμυρόπληκτης προκειμένου, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες της 25-26 Φεβρουαρίου που έπληξαν την περιοχή της Έδεσσας, της Σκύδρας και του Δήμου Πέλλας, να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς.

                

Συγκεκριμένα, ειδικό κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ), μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας κ. Τζήκα Αριστείδη, επισκέφτηκε την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και διενήργησε αυτοψίες σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο κ. Γιάννης Λυμπέρης ο οποίος είχε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τους Προϊσταμένους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Έδεσσας, Σκύδρας και Πέλλας

 

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στην περιοχή του Δήμου Πέλλας (Λεπτοκαρυά, Αρχοντικό, Παραλίμνη, Νέα Πέλλα, Μεσιανό, Δαμιανό και κατά μήκος της εθνικής οδού), τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Σκύδρας, το Κλειστό Γυμναστήριο του Τεχνικού Λυκείου Έδεσσας και τον παιδικό σταθμό Παναγίτσας. 

 

Η αυτοψία ήταν ενδεικτική και δεν έγινε πλήρης απογραφή όλων των περιπτώσεων, καθώς αυτό θα γίνει μετά από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα κηρυχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας «πλημμυρόπληκτη περιοχή». Στην ίδια Απόφαση θα ορίζονται τα οικονομικά και άλλα μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών τα οποία θα χορηγηθούν στους δικαιούχους σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ανακοινωθεί (υποβολή αίτησης στον οικείο Δήμο).

 

Νοικοκυριά ή επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημίες από τη θεομηνία, παρακαλούνται να διατηρήσουν φωτογραφίες, τιμολόγια, κλπ. που πιστοποιούν τις ζημίες που προκλήθηκαν και ενδεχομένως την αποκατάστασή τους, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

 

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ευχαριστώ πολύ τα στελέχη της ΥΑΣΒΕ για την άμεση κινητοποίησή τους και τη διενέργεια της αυτοψίας. Οι υπηρεσίες μας έχουν δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από την καταστροφική πλημμύρα και ελπίζω η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα ανοίξει το δρόμο για τις αποζημιώσεις να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό».