Σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια του υπουργικού γραφείου, Νομικός, κα. Σδούκου και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Ενεργειακών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ. Τον κ. Θεοδωρίδη συνόδευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Π.Κ.Μ. κ. Φάνης Παπάς.

 

Κύριο θέμα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ήταν η ανάδειξη των γεωθερμικών πεδίων της Πέλλας, σε συνδυασμό με τα γεωθερμικά πεδία της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές ανάδειξης και αξιοποίησης της γεωθερμίας στην Π.Ε. Πέλλας αλλά και στην Π.Ε. Ημαθίας και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και για το λόγο αυτό ζήτησε πλήρη, λεπτομερή, έγγραφη ενημέρωση από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) σχετικά με τα γεωθερμικά πεδία στην Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη.

 

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις περιοχές της Π.Ε. Πέλλας όπου έχουν ερευνηθεί από την εποχή της δικής του θητείας ως Δήμαρχος, γεωθερμικά πεδία, στην Τοπική Κοινότητα Σωσσάνδρας του Δήμου Αλμωπίας και στην Δημοτική Κοινότητας Κρύας Βρύσης του Δήμου Πέλλας. Επίσης επισήμανε ότι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Πέλλας τα οποία παρουσίασαν αύξηση στις εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών έως και 600% αλλά και η Ημαθία με την πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα αγροτική παραγωγή έχουν μεγάλη εμπειρία στην πολιτική των εξαγωγών και κατ’ επέκταση στη στρατηγική της εξωστρέφειας που είναι το ζητούμενο την περίοδο της κρίσης. Στην προσπάθεια της ανάτασης της πραγματικής οικονομίας, με πυλώνα ανάπτυξης τη γεωργία, η ανάδειξη και αξιοποίηση της γεωθερμίας αποτελεί ασυναγώνιστο συγκριτικό πλεονέκτημα και ένα μοναδικό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα της Π.Ε. Πέλλας.

perifereiarxhs1

Αρκεί να αντιληφθεί κάποιος ότι θα συνδράμει αποφασιστικά στην πρωϊμότητα των προϊόντων, κάτι που σημαίνει ότι τα παραγόμενα προϊόντα θα πωλούνται σε καλύτερες τιμές, θα αυξήσουν τις εξαγωγές σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και θα παρουσιάσουν αυξημένη εισροή χρημάτων και άρα εισοδήματος για τους παραγωγούς.

 

Επίσης σημαντική θα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο την περίοδο που διανύουμε επιβαρύνει πάρα πολύ τους αγρότες με αποτέλεσμα να μειώνεται το πραγματικό και το διαθέσιμο εισόδημά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

 

Μετά το πέρας της εποικοδομητικής συνάντησης ο κ. Λιβιεράτος δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα του κ. Θεοδωρίδη για τις απαραίτητες, περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου που θα οδηγήσουν σε πλήρη και αποτελεσματική εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων σε Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη.