Η κηδεία της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ θα τελεστεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Margaret-Thatcher__2530139b

“Σε συνάντηση της οικογένειας της Θάτσερ και εκπροσώπων του Μπάκιγχαμ αποφασίστηκε η κηδεία της πρώην πρωθυπουργού να τελεστεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου», ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε την παρουσία στην τελετή της βασίλισσας Ελισάβετ και του συζύγου της δούκα του Εδιμβούργου.

Ιδιωτικό ασθενοφόρο παρέλαβε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες το φέρετρο με τη σορό της Μάργκαρετ Θάτσερ από το ξενοδοχείο Ριτζ, όπου η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε αφήσει την τελευταία της πνοή λίγες ώρες νωρίτερα και στη συνέχεια αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η Θάτσερ διέμενε στο Ριτζ μετά τη νοσηλεία της, στα τέλη Δεκεμβρίου, για μια χειρουργική επέμβαση στην κύστη. Στο ξενοδοχείο αυτό πέθανε χθες το πρωί από εγκεφαλικό, σε ηλικία 87 ετών.

Στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας θα αποδοθούν στρατιωτικές τιμές, όπως είχε συμβεί και στην κηδεία της λαίδης Νταϊάνας και της βασιλομήτορος Ελισάβετ.

Ωστόσο, η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα έχει την επίσημη κηδεία που επιφυλάσσεται στον αρχηγό του κράτους ή, έπειτα από συμφωνία της βασίλισσας και του Κοινοβουλίου, σε μεγάλες προσωπικότητες του δημόσιου βίου, συχνά πρώην πρωθυπουργούς.

Σύμφωνα πάντως με πολλούς Βρετανούς συντηρητικούς βουλευτές, η «Σιδηρά Κυρία» άξιζε τέτοιου είδους τιμές.

‘Ομως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Τιμ Μπελ, η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν επιθυμούσε κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους, το ίδιο και η οικογένειά της.

“Αυτό που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση είναι να εκτεθεί δημοσίως η σορός της και επίσης δεν επιθυμούσε την πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών στη διάρκεια της κηδείας, γιατί το θεωρούσε σπατάλη χρημάτων».

Πηγή: kathimerini.gr