ΔιοικητήριοΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει πως τις ημέρες αυτές των εορτών του Πάσχα θα υπάρξει εντατικοποίηση και συντονισμός ελέγχων, αφού παρατηρείται αυξημένη ζήτηση τροφίμων ζωικής προέλευσης, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τροφίμων.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας θα εντείνει τους ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής και πώλησής τους και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Θα δοθεί δε μεγάλη προσοχή στα σημεία εκείνα πώλησης των προϊόντων που παρουσιάζουν μεγάλη αγοραστική κίνηση και ιδιαίτερη βαρύτητα στους αστυκτηνιατρικούς ελέγχους για τυχόν παράνομη διάθεση τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, τυριά, αλλαντικά κ.λπ.).

Επίσης, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος για αυτούς που θα προσπαθήσουν να προωθήσουν στην αγορά μη κρεοσκοπηθέντα αμνοερίφια, βάσει των Π.Δ. 40/77 και 79/07.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και να τους βοηθήσει στις αγορές τους, θεωρεί σκόπιμο να δώσει απλές συμβουλές για όλα εκείνα τα σημεία που πρέπει ο καταναλωτής να προσέχει.

 

ΑΓΟΡΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΚΩΤΑΡΙΑΣ

 

        amnoerifia2Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες (γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό-υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα σφάγηκαν σε μη ελεγχόμενους από την κτηνιατρική υπηρεσία χώρους και σε ανθυγιεινές συνθήκες) ή παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή, όπως αυτή της αμμωνίας, στη θωρακική και την κοιλιακή κοιλότητα.

        Τα σπλάγχνα τους (συκώτι, καρδιά, πνεύμονες, νεφροί, έντερα) να μη φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε ώστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.

        Τα έντερα που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα.

        Ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει τις σφραγίδες (σήμανση) του κρέατος, για να γνωρίζει την προέλευση των σφάγιων.

        Τα σφάγια ελληνικής και ευρωπαϊκής προέλευσης σφραγίζονται με τη χρήση ειδικής μελάνης χρώματος λαμπρού κυανού, ενώ τα σφάγια προέλευσης τρίτων χωρών (δηλαδή χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) με μελάνη χρώματος καστανού.

        Τα είδη των σφραγίδων που χρησιμοποιούνται είναι:

1.       Η ωοειδής σφραγίδα καταλληλότητας κτηνιατρικού ελέγχου (π.χ. S 10).

2.       Η παραλληλόγραμμη σφραγίδα της χώρας προέλευσης (π.χ. ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)

3.       Η σφραγίδα κατηγορίας του σφάγιου (π.χ. ΑΜΝΟΣ, ΕΡΙΦΙΟ)

        Οι σφραγίδες θα πρέπει να είναι ευανάγνωστες.

 

ΑΓΟΡΑ ΑΥΓΩΝ

 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

        Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητα του αυγού.

        Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

        Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο.

 

Αποφεύγεται να αγοράζετε:

        Αυγά χωρίς Κωδικό Αριθμό Εγκατάστασης ή Ωοσκοπικού Κέντρου.

        Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος.

        Αυγά με ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

 

Να μη χρησιμοποιείτε:

        Αυγά με κηλίδες αίματος.

        Αυγά με ασπράδι με θρόμβους, ή χρωματισμένο ή ανακατεμένο με τον κρόκο.

        Αυγά με δυσάρεστη οσμή.

 

Συμβουλές για τη συντήρηση:

        Τα αυγά που αγοράσατε να μην τα πλένετε, αλλά να τα διατηρείτε σε δροσερό χώρο.

        Μετά το βρασμό τους, όπως και τα βαμμένα, να τα διατηρείτε υποχρεωτικά στο ψυγείο.

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας διαβεβαιώνουν το καταναλωτικό κοινό ότι το προσωπικό τους καταβάλλει, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες αυτές, κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την προφύλαξη από τον κίνδυνο διάθεσης στην αγορά υποβαθμισμένων, ακατάλληλων ή και επικίνδυνων τροφίμων και συμβουλεύουν τους καταναλωτές σε οποιαδήποτε υποψία ύπαρξης τέτοιων τροφίμων να μη διστάζουν να απευθύνονται απευθείας στον Προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας, κο Αναστάσιο Κελεσίδη (τηλ: 2381351335, 2381351336). Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!