Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και σηματοδοτεί την θεμελίωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Για τον ετήσιο εορτασμό αυτής της ημέρας, ο ΠΟΥ επιλέγει να παρουσιάσει ένα θέμα υγείας με παγκόσμιο χαρακτήρα και προτείνει δράσεις για την αντιμετώπιση του με απώτερο στόχο την βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.
Το θέμα της φετινής του επετείου είναι: «Η αρτηριακή υπέρταση»
Παγκόσμια η αρτηριακή υπέρταση εκτιμάται ότι προκαλεί 7.500.000 θανάτους, περίπου το 12,8 % του συνόλου των θανάτων.
Το 2008 το 40% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 25 ετών είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος ή υπέρταση είναι ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αν αφεθεί ανεξέλεγκτη υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και απώλεια της όρασης. Ο κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών είναι μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν και άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου όπως για παράδειγμα ο διαβήτης.
Η υπέρταση είναι θεραπεύσιμη αλλά μπορεί και να αποτραπεί. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή δεν έχουν συμπτώματα.
Ο κίνδυνος από την υπέρταση μπορεί να μειωθεί με:
• Ισορροπημένη διατροφή
• Μειωμένη πρόσληψη αλατιού
• Αποφυγή της μεγάλης χρήσης αλκοόλ
• Αποφυγή του καπνίσματος
• Τακτική σωματική άσκηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
Οι στόχοι:
Ο απώτερος στόχος της επετείου 2013 είναι να μειωθούν οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλική επεισόδια. Όμως οι ειδικοί στόχοι είναι:
• Η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τα αίτια και τις συνέπειες της υπέρτασης
• Η πληροφόρηση του κόσμου σχετικά με το πώς να προλάβει τις επιπλοκές που σχετίζονται με την υπέρταση
• Η ενθάρρυνση των ενηλίκων να παρακολουθούν και να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. Όλοι οι ενήλικες πρέπει να γνωρίζουν την αρτηριακή τους πίεση
• Να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και συμβουλές των επαγγελματιών υγείας
• Η μέτρηση να είναι προσιτή σε όλους
Για πολλούς ανθρώπους η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι αρκετή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης . Η αλλαγή συμπεριφοράς επιτυγχάνεται με την αγωγή υγείας του πληθυσμού.
Σε άλλους ανθρώπους απαιτείται συγχρόνως και φαρμακευτική αγωγή .
Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχει μία σύζευξη μεταξύ της έγκαιρης ανίχνευσης της υπέρτασης και της ταυτόχρονης μείωσης των παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη των σοβαρών παθολογικών καταστάσεων. Αυτά αποτελούν και τα βασικά στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της οποίας η προσπάθεια έχει σαν στόχο την ελάττωση του φορτίου των μην μεταδοτικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της κοινωνικής πολιτικής που ως νέα διοίκηση έχουμε θέσει σε προτεραιότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις προληπτικής ιατρικής ώστε να επεκτείνουμε την παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι δοκιμάζονται.
Μέσα από τη λειτουργία του κέντρου δωρεάν εμβολιασμών στην διεύθυνση Δημόσιας Υγείας για όσους δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως επίσης και μια σειρά ενημερώσεων σε σχολεία για ιατρικά ζητήματα, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρωτογενή πρόληψη και στη σημασία που έχει αυτή για τη διασφάλιση της υγείας για όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.