γ καρασ Ο Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Υγείας και Εσωτερικών με την οποία αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ταξί, αστικών, υπεραστικών και τουριστικών λεωφορείων με τη μείωση των δαπανών μεταφοράς των μαθητών, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  και όχι μόνο.

Την Ερώτηση του Γιώργου Καρασμάνη συνυπογράφουν ακόμη 14 συνάδελφοί του.

 

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

 

ταξιμαθητες         Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητιστές ταξί – αλλά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες – που, πέραν της δραματικής μείωσης της εργασίας τους (κατά περισσότερο από 80%), έχουν να κάνουν και με αποφάσεις που επιδεινώνουν την όλη κατάσταση

Κατ΄ αρχήν με τη μεταφορά μαθητών: Από το 2010 και μετά, αιφνίδια και αναιτιολόγητα, κάθε σχολικό έτος, γίνονται μειώσεις μεταφορικών που, την τελευταία τριετία έχει φτάσει στο 47%. Και ουδείς εξ αυτών των επαγγελματιών – ιδιοκτήτες ταξί, αστικών, υπεραστικών και τουριστικών λεωφορείων- , γνωρίζει αν και τώρα που θα πάνε να πληρωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι απροειδοποίητα με νέες περικοπές.

Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα της μεταφοράς ευπαθών ομάδων όπως, κυρίως, οι νεφροπαθείς συνάνθρωποί μας. Τους παρείχαν κάθε μήνα και για 13 (δεκατρία) δρομολόγια για αιμοκαθάρσεις, π.χ. 130 ευρώ ανά δρομολόγιο, ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση και το χρόνο αναμονής. Αυτή η ¨παροχή¨… καταργήθηκε(!!!). Αντ’ αυτής, ο ασθενής λαμβάνει ένα ¨βοήθημα¨ της τάξης των 400 – 500 ευρώ (ανάλογα με την απόσταση που πρέπει να μεταφερθεί για την αιμοκάθαρση) και ο άνθρωπος υποχρεώνεται πλέον να πληρώνει μόνος του τον ταξιτζή, πολλές φορές υποχρεωμένος να συμπληρώνει από την τσέπη του, όταν μη προβλέψιμες συνθήκες (αυξημένη κίνηση, καθυστερήσεις, αναμονές κλπ) ανεβάζουν το τελικό κόμιστρο.

ΕΠΕΙΔΗ, με αυτήν την κατάσταση – εν μέσω και της γενικότερης κρίσης – η εργασία των αυτοκινητιστών ταξί έχει γίνει εντελώς ασύμφορη…

ΕΠΕΙΔΗ, πέρα από τους αυτοκινητιστές συνέπειες σοβαρότατες – ακόμη και κινδύνους για την υγεία τους – υφίστανται και οι συνάνθρωποί μας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και μαθητές οικογενειών με ιδιαίτερα περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες…

ΕΠΕΙΔΗ, το κόστος καυσίμων, ασφαλίστρων, ασφαλιστικών εισφορών κλπ έχει αυξηθεί υπέρμετρα και, σε συνάρτηση με τις συνεχείς μειώσεις των παρεχόμενων μεταφορικών αμοιβών, μειώνει μέρα με τη μέρα κατακόρυφα και την κίνηση των ταξί, συνεπώς, μεγάλες ζημίες καταγράφονται και για τον κρατικό προϋπολογισμό από απώλειες ΦΠΑ, φόρου πετρελαίου, εισοδήματος κλπ….να ληφθεί υπόψη ότι με το παλιό καθεστώς όλοι αυτοί οι φόροι θα εισπράττονταν και το κόστος μεταφοράς θα μειώνονταν σχεδόν στο 50%.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κκ Υπουργοί

  • Αν θα βάλουν τέλος στις επιεικώς αψυχολόγητες αποφάσεις για συνεχείς περικοπές δαπανών για μεταφορές μαθητών που οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν.

·       Αν, όπως επιτάσσει στοιχειώδης κοινωνική ευαισθησία, θα επαναφέρουν το παλαιό καθεστώς των πληρωμών μεταφοράς ασθενών και κυρίως νεφροπαθών, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και με αφαίρεση του χρόνου αναμονής.