DSC02949Επισκεφτήκαμε το «Περίτεχνο» για να παρουσιάσουμε τα έργα που φτιάχνουν με αγάπη και μεράκι τα Άτομα με ειδικές ικανότητες. Εντυπωσιαστήκαμε από τις ανοιξιάτικες λαμπάδες του Πάσχα, τα σεντούκια με την εξωτερική διακόσμηση καθώς και από την ενέργεια που είδαμε σε όλα τα παιδιά. Με την ενασχόληση της καλλιτεχνίας όλα αυτά τα χρόνια αποκτήθηκε εμπειρία και τα καλλιτεχνήματα είναι ποιοτικά, στο χέρι δουλεμένα.    

   To «Περίτεχνο» Παραγωγικό Εργαστήρι Ατόμων με Αναπηρία λειτουργεί από το 1996 ως Κοινωνική Επιχείρηση υπό την ομπρέλα του Δήμου Έδεσσας. Η διαφορετικότητα (μεικτή ομάδα) των εργαζομένων ΑμεΑ έγινε δύναμη για δημιουργία, χειροποίητη αξία, ποιοτική παραγωγή, με στόχο την ενίσχυση της αυτοδυναμίας, αυτοεκτίμησής του έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην ίδια τη ζωή.

   Οι υπεύθυνοι μας ξενάγησαν στους χώρους εργασίας και είδαμε από κοντά πως εργάζονται και με τι υλικά τα Άτομα με ειδικές Ικανότητες. Στη συνέχεια συζητήσαμε μαζί τους για να γνωρίσουμε τη φιλοσοφία, τα διοικητικά και τα οικονομικά του «Περίτεχνου».

Ερώτηση :   DSC02950Βρισκόμαστε με την κυρία Παλάνη Μαρία υπεύθυνη λειτουργίας και Μιχάλη Χρυσό Επιστημονικά υπεύθυνος του χώρου. Τι θα μας παρουσιάσετε με τα παιδιά εδώ πέρα για το Πάσχα κα Παλάνη;

Μαρία Παλάνη : – Για το Πάσχα ετοιμάζουμε λαμπάδες κλασικά όπως κάθε χρόνο, στεφάνια και διάφορα άλλα Πασχαλινά κοσμήματα. Θα μπορεί ο κόσμος να βρει τα έργα μας στο «Περίτεχνο» (Φιλίππου 36) φυσικά και στο περίπτερο που θα στηθεί στους μικρούς καταρράκτες στην πλατεία Στουγιαννάκη. Μπορεί κάποιος να πάρει ένα πολύ ωραίο δωράκι με 4 μόλις ευρώ και μπορεί να το χαρίσει σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο καθώς μπορεί να αποκτήσει και συναισθηματική αξία αλλά και βοήθεια και υποστήριξη στην προσπάθεια των παιδιών που κάνουν.

Ερώτηση : Κύριε Χρυσέ θα μας πείτε τα διοικητικά πως είναι αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια τα οικονομικά του Περίτεχνου;

Μιχάλης ΧρυσόDSC02953ς : – Διοικητικά με την έννοια της καθημερινότητας του χώρου εγώ και η Μαρία Παλάνη το διοικούμε, ο χώρος έχει τη σχετική του αυτονομία. Νομικά υπαγόμαστε στη ΔΗΚΕΔΕ…

    Σαφώς όμως η καθημερινότητα ορίζεται από εμάς, ο προγραμματισμός επί παραδείγματι για το ΠΑΣΧΑ ορίζεται από εμάς, εμείς αποφασίσαμε τα βήματα που θα τα αναδείξουμε, και φυσικά τον τρόπο να τα κινήσουμε καθώς και τις τιμές.

   Είμαστε κατά κάποιον τρόπο προνομιούχοι διότι ο χώρος που στεγαζόμαστε μας έχει παραχωρηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, δεν πληρώνουμε θέρμανση καθώς και ρεύμα. Τα υπόλοιπα στενά λειτουργικά έξοδα του χώρου, παράδειγμα τηλέφωνο, είναι το μόνο που καλύπτουμε εμείς.

   DSC02957Από το 2002 συστήσαμε το 1ο Πανελλήνιο Κοινωνικό Συνεταιρισμό Εργαστηρίων, όπου και στη μια και στην άλλη Κοινωνική μορφή, πρόεδρος είμαι εγώ με δικά μας ιδρυτικά κομμάτια και με δικά μας παιδιά. Ο στόχος είναι του Κοινωνικού Συνεταιρισμού είναι να εκμεταλλευτεί στο έπακρον αυτό που αρχίζουν σιγά-σιγά να συζητιέται αυτό ονομάζουμε Κοινωνική Οικονομία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Δημότες της Έδεσσας και των περιχώρων που μας στήριξαν τόσα χρόνια καθώς και την αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο και τον Δήμο μας γενικότερα.    

Η ιστοσελίδα του «Περίτεχνου» είναι www.peritexno.4ty.gr

DSC02965

DSC02970