Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας ήταν το 2ο δηλαδήΈγκριση μελέτης με τίτλο «Ανάπλαση πλατείας Γρανικού, οδού 18ης Οκτωβρίου και των μεταξύ τους συνδετήριων οδών».” Οι εισηγητές ήταν ο Γρεβενάρης Γεώργιος και ο Δημήτριος Μεταξάς. Η μελέτη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Η Δημοτική Σύμβουλος Αικατερίνη Σδρού είχε πολλές επιφυλλάξεις όσον αφορά τις παρεμβάσεις στην πλατεία γηπέδου (που θα αφήνουν οι Εδεσσαίοι-ες τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο στο γήπεδο) καθώς και ο κύριος Μιχάλης Φουντάλης στην ίδια περιοχή για τα τραπεζοκαθίσματα (δέσμευση να μην καταλύουν στη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου τραπεζάκια και καθίσματα με συνέπεια να μην μπορούν να περάσουν πολίτες και δη άτομα με κινητικές δυσκολίες) και τέλος από τον κύριο Γιάννη Σόντρα στο ίδιο σημείο για τη διέλευση των αυτοκινήτων (ακόμη κι έτσι όπως είναι μετά δυσκολίας χωράει ένα λεωφορείο να περάσει προς την 25η Μαρτίου και με τη μερική διαπλάτυνση της εισόδου του γηπέδου θα δυσκολεύει τους οδηγούς ακόμη περισσότερο).  Εμείς από την πλευρά μας ελπίζουμε ακόμη κι αν γίνουν λάθη να μπορούν να διορθωθούν άμεσα χωρίς σκοπιμότητες για ψηφοθηρικούς λόγους. Επίσης συγχαίρουμε και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για αυτήν την καλή δουλειά που ετοίμαζαν εδώ και χρόνια και ήταν μια συνέχεια μιας άλλης μελέτης η οποία εκσυγχρονίστηκε.

Θα παρουσιάσουμε το έργο μέσα από τη μελέτη για να καταλάβετε τις αναπλάσεις και που θα γίνουν αυτές.

 

Περιοχή Ανάπλασης

 

Το έργο αναφορά την ανάπλαση τμήματος της πόλης της Έδεσσας που περιλαμβάνει την πλατεία Γρανίκου, την οδό 18 Οκτωβρίου σε όλο το μήκος της (από σιδηροδρομικό Σταθμό ως τη διασταύρωση με Δημοκρατίας-Ηφαιστίωνος-Μαρτίου), την οδό Βορείου Ηπείρου από 18ης Οκτωβρίου ως την πλατεία Γρανικού, την οδό Μπιζανίου από 18ης Οκτωβρίου ως πλατεία Γρανικού και το τμήμα της οδού Βενιζέλου μεταξύ Βορείου Ηπείρου και 18ης Οκτωβρίου.

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

 

Βασικές αρχές του σχεδιασμού είναι

 

         ενοποίηση και ανασύνταξη δημοσίου χώρου

         τονισμός ιστορικού χαρακτήρα ανοικτών χώρων της πόλης-ανάδειξης ταυτότητας

         δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής

         λειτουργική αναβάθμιση και ασφάλεια στη χρήση του υπαίθριου χώρου

         αντικατάσταση και ενίσχυση αστικού εξοπλισμού και των δικτύων υποδομής (ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης)

         εξασφάλιση ενιαίων χαρακτηριστικών και χειρισμών σε όλο το μήκος της διαδρομής-δημιουργία εύληπτης και σαφούς εικόνας της πόλης

         Αισθητική αναβάθμιση του χώρου με κατάλληλους αρχιτεκτονικούς χειρισμούς (γεωμετρία, υφές, ρυθμός, κ.λ.π.) και δημιουργία μεταβαλλόμενων οπτικών και κιναισθητικών τοπίων

         Δημιουργία υποδοχέα αστικών δραστηριοτήτων-οικειοποίηση από τους χρήστες

         Βιοκλιματικός σχεδιασμός των αστικών υπαίθριων χώρων με εκτεταμένες φυτεύσεις και οικολογικούς χειρισμούς στη διαχείριση των όμβριων υδάτων

         Αειφορική αντιμετώπιση επιλογής δομικών υλικών και κατασκευαστικών μεθόδων καθώς και

         Ελαχιστοποίηση, μέσω του σχεδιασμού, του κόστους διαχείρισης και συντήρησης του έργου

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ «ΚΕΡΑΣΕΩΝΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ»

 

DSC05589Εκατέρωθεν της αρχής της 18 Οκτωβρίου δημιουργείται ένας Κερασεώνας υποδοχής.

Οργανώνεται ένας Κερασεώνας με βάση ένα κάνναβο ενώ στο έδαφος κατασκευάζεται δάπεδο από πατημένο χώμα ειδικών προδιαγραφών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τοπίο που να θυμίζει τα λιβάδια και τους μπαχτσέδες με τις κερασιές που συναντά κανείς στο ύπαιθρο και στα γειτονικά χωριά.

Παράλληλα οργανώνεται ένα πάρκο υπαίθριας γυμναστικής προκειμένου να προσελκύσει και να φιλοξενήσει τους περιπατητές και φυσιολάτρες που επιλέγουν να περπατούν περιφερειακά της πόλης.

Στα όρια με τον ποταμό η γεωμετρία χαλαρώνει ενώ η γέφυρα επενδύεται με λαμαρίνα τύπου «corten» με άμεσες αναφορές στη βιομηχανική παράδοση της πόλης.

 

Πλατεία Γρανικού «Πλατεία των παιδιών»

 

DSC05592Στη σύγχρονη Ελληνική δομημένη πραγματικότητα οι χώροι για τα παιδιά είτε είναι ανύπαρκτοι είτε υπάρχουν μόνο σε καταστήματα-ιδιωτικούς παιδότοπους εγκλωβίζοντας τα σε προκατασκευασμένα εμπορικά παιχνίδια και περιορίζοντας τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την ελευθερία τους.

Προτείνεται η ανασύνταξη και ο ανασχεδιασμός της υφιστάμενης πλατείας με τη δημιουργία μιας αγκαλιάς που περικλείει το μεγαλύτερο τμήμα της και που υποκαθιστά περισσότερο εσωστρεφή.

Ο χώρος ανασυντάσσεται και οι είσοδοι στο κεντρικό τμήμα της πλατείας περιορίζονται σε δύο από οχτώ.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών γίνονται οι βασικοί χρήστες του χώρου που αποκτά τη δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων.

Στο βόρειο τμήμα δημιουργείται μια νέα παιδική χαρά που απομονώνεται από τον δρόμο με ένα καμπύλο τοιχίο που ξεκινά στη μια άκρη με ύψος 1,5μ και σβήνει στην άλλη στο ύψος του δαπέδου.

Επιπλέον στο εσωτερικό της πλατείας υπάρχει ένας ανοικτός χώρος αλάνα για να φιλοξενήσει τα παιχνίδια των παιδιών ενώ τα καθιστικά ακολουθούν τις γεωμετρίες των χαράξεων των δαπέδων.

Στο νότιο τμήμα διαμορφώνεται μια πλαγιά που στρέφεται προς το εσωτερικό γυρίζοντας πλάτη προς τον δρόμο ενώ υλοποιείται μια κατασκευή τύπου «deck». Δημιουργείται έτσι ένας χώρος εισόδου ελκυστικός και προκλητικός για τα παιδιά.

Όλο το εξωτερικό τμήμα της πλατείας λειτουργεί ως ένα ενδιάμεσο όριο-υπό περιοχές-μικροί υπαίθριοι χώροι με κυρίαρχο σημείο τις φυτεύσεις.

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στην καθαίρεση των υφιστάμενων διαμορφώσεων (διάδρομοι), την απομάκρυνση των προβληματικών (για πολλούς λόγους) και επικίνδυνων δέντρων Λεύκες, την κατασκευή τοιχίων και αναβαθμών, νέες επιστρώσεις σκληρών επιφανειών, τοποθέτηση φωτιστικών, κατασκευή αρδευτικού δικτύου, φυτεύσεις και εγκατάσταση χλοοτάπητα καθώς και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Οι εκσκαφές που προβλέπεται να γίνουν παρουσιάζουν μικρό βάθος σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση και αφορούν τη θεμελίωση μικρών κατασκευών και την πλήρωση του εδάφους με ένα ειδικής παρασκευής μείγμα από κηπευτικό χώμα, άμμο και αδρανή υλικά που θα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των πληθυσμών των φυτών που θα εγκατασταθούν.

 

Μπιζανίου «Δρόμος-γειτονιά»

 

DSC05593Στην ιστορία των ελληνικών πόλεων ο δρόμος αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των υπαίθριων χώρων. Βρίσκεται κοντά στην κατοικία και φιλοξενεί όλες τις ηλικίες-τα παιδιά που τρέχουν και παίζουν, τους άντρες και τις γυναίκες είτε εντός είτε εκτός σπιτιού ή αυλής δίνουν τις παρουσίες τους με τις φωνές τους, τις γιαγιάδες που πλέκουν καθισμένες στα καρεκλάκια τους, τα γέλια, τα κλάματα, κ.λ.π.

Έτσι το τμήμα της οδού Μπιζανίου που συνδέει την οδό 18ης Οκτωβρίου με την πλατεία Γρανικού πεζοδρομείται σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο της πόλης της Έδεσσας.

Με τη χρήση των κατάλληλών υλικών και του απαιτούμενου αστικού εξοπλισμού αλλά και με την τήρηση των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού υπαίθριων χώρων, δημιουργείται μια «γειτονιά»-υποδοχέας των δράσεων και των δραστηριοτήτων των περίοικων.

Δημιουργούνται χώροι καθιστικών σκιασμένοι με δέντρα ή κατασκευές τύπου πέργκολας, για άτυπη επικοινωνία και διάλογο καθώς και χώροι παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες.

Χρησιμοποιούνται χυτά δάπεδα με μικρές εναλλαγές από κυβόλιθους τραβερτίνι που δίνουν έναν ρυθμό στην πορεία ενώ ο ηλεκτροφωτισμός γίνεται σημειακά και κάτω από τα καθιστικά δίνοντας μια κινητικότητα στο τοπίο.

Γίνονται εκτεταμένες φυτεύσεις με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος ενώ υιοθετείται η καινοτόμα πρακτική των «κήπων βροχής» (raingardens) για τη συλλογή και απορρύπανση των επιφανειακών όμβριων υδάτων.

 

Δρόμοι-πεζοδρόμια

 

DSC05587Στους δρόμους και τα πεζοδρόμια ενισχύεται η γραμμικότητα και δημιουργείται μια κατάφυτη διαδρομή περιπάτου και αναψυχής.

 Προβλέπεται ανασχεδιασμός με δημιουργία προεξοχών-διαπλάτυνση του πεζοδρομίου προς το οδόστρωμα στις διασταυρώσεις και τακτοποίηση ενεσοχή των παρκαρισμένων οχημάτων.

Περιλαμβάνονται εργασίες αποξήλωσης και αντικατάστασης των υφιστάμενων προβληματικών πλακοστρώσεων με νέες και δημιουργία σημείων στάσεων-πληροφόρησης-ανάπαυσης ενώ σε όλη την περιοχή ανάπλασης εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση και μετακίνηση των ΑΜΕΑ.

Επιπλέον, υλοποιούνται εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις με γνώμονα τη δημιουργία μιας ενιαίας, αναγνωρίσιμης εικόνας-ταυτότητας του αστικού υπαίθριου χώρου και ως εκ τούτου κατασκευή αρδευτικού συστήματος και η φύτευση δένδρων, θάμνων και ποωδών φυτών καθώς και η εγκατάσταση χλοοτάπητα.

Μάλιστα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή κατάλληλων φυτικών ειδών αλλά και την εξασφάλιση της καλής υγείας και ανάπτυξης των φυτών (δημιουργία κατάλληλου υπόβαθρου εδάφους, τύπου structuralsoil).

Τα δάπεδα που χρησιμοποιούνται είναι :

Α`

         στην 18ης Οκτωβρίου : πλάκες γρανίτη αντικέ χρώματος κίτρο και γκρι

         κράσπεδα μαρμάρινα

         μαρμάρινες πλάκες όδευσης τυφλών

         γρανιτοκυβόλιθοι σε άμμο για τις δενδροδόχους

         σημειακές επενδύσεις και λαμαρίνα τύπου corten

 

Β`

         στις υπόλοιπες οδούς

         πλάκες πεζοδρομίου από τσιμέντου χρώματος γκρι, προκατασκευασμένα κράσπεδα τσιμέντου, πλάκες όδευσης τυφλών από τσιμέντο χρώματος κίτρινο και τσιμεντοκυβόλιθους με χαλαζιακή επίστρωση που χρησιμοποιούνται εν γενεί και σε όλες τις διαβάσεις

         ακόμη, προβλέπεται αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων φωτιστικών υδραργύρου και νατρίου της ΔΕΗ με νέα φωτιστικά LED οδικού φωτισμού που θα οδηγήσουν σε 65% εξοικονόμησης ενέργειας και επιπλέον έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (50.000 ώρες λειτουργίας) προκειμένου να μειωθεί κατά το δυνατόν το λειτουργικό κόστος. Τέλος γίνεται τοποθέτηση αντικειμένων αστικού εξοπλισμού (π.χ. φωτιστικά υπαίθρια καθιστικά, κάδοι μικρών απορριμμάτων, βρύσες, κάγκελα, κωλονάκια για έλεγχο της πρόσβασης αυτοκινήτων, ενημερωτικές πινακίδες, πινακίδες οδών κ.λ.π.) έτσι ώστε να καθίστανται οι περιοχές ανάπλασης ελκυστικές και άρτια λειτουργικές για τους χρήστες.

 

 

Πλατεία Γηπέδου

 

DSC05585Ο χώρος αυτός σχεδιάζεται στη συμβολή των οδών 18ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, ως ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού δημόσιου χώρου στον πυρήνα της πόλης.

Προκύπτει από την αλληλοδιείσδυση του οδικού δικτύου και του δικτύου κίνησης των πεζών με το πάρκο της 25ης Μαρτίου.

Λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και σύνδεσης του άξονα της 18ης Οκτωβρίου, του γηπέδου και του εμπορικού κέντρου αποτελώντας παράλληλα και μια αφετηρία λήψης πληροφοριών για το δίκτυο των ποταμοβραχιόνων και των καταρρακτών.

Οριοθετείται η υφιστάμενη παιδική χαρά ενώ ο χώρος της πλατείας αποτελεί αποδοχέα αστικών δράσεων και λειτουργιών.

Οι φυτεύσεις ακολουθούν τις υφιστάμενες που διατηρούνται σχεδόν στο σύνολό τους.

Ο αστικός εξοπλισμός συμπληρώνεται προκειμένου να γίνει ο χώρος λειτουργικός και ασφαλής.

Τα βασικά υλικά είναι πλάκες γρανίτη, τσιμεντοκυβόλιθοι, ξύλινα και χυτά δάπεδα ενώ η τοπική χρήση νερού δημιουργεί υπόμνηση του τόσου ιδιαίτερου φυσικού στοιχείου της πόλης.

Όλες οι ανωτέρω εργασίες και κατασκευές θα γίνουν σύμφωνα με τα σχέδια και τις υποδείξεις της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών και πολεοδομίας και της διεύθυνσης περιβάλλοντος πρασίνου και καθαριότητας.