Επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο σχετικά με τη νέα υγειονομική διάταξη. Ο κ. Θεοδωρίδης, σε συνέχεια της πρώτης παρέμβασης (29.11.2012) επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει για τους επιχειρηματίες της Πέλλας και ζητεί την παράταση της εφαρμογής της νέας διάταξης για δύο έτη.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σε συνέχεια της πρώτης μας επιστολής (435466/29-11-12), θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνούς σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητας Πέλλας αλλά και όλη η χώρα σχετικά με την εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οικογενειακές, ατομικές και ελεύθεροι επαγγελματίες, αναστέλλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων επ’ αόριστον και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο λόγω του ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δεδομένα της νέας υγειονομικής διάταξης. Η τοπική οικονομία της Πέλλας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, να καθίστανται αφερέγγυοι ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις με προμηθευτές, τράπεζες, Κράτος και κατά συνέπεια να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να οδηγούνται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.
Σαφώς, στηρίζουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εναρμονίζουν την Ελληνική με την Κοινοτική Νομοθεσία, προσβλέπουμε όμως, πρώτα και κύρια, σε διατάξεις που βελτιώνουν πραγματικά την εξυπηρέτηση και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Με τη νέα υγειονομική διάταξη που ισχύει από 23/10/12, μόνο τα προβλήματα, η γραφειοκρατία και τα παράπονα αυξήθηκαν και όχι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων. Η εκπαίδευση των υπευθύνων και των χειριστών τροφίμων των επιχειρήσεων έχει καταλήξει σε παρωδία, αφού πολλοί επιτήδειοι υφαρπάζουν χρηματικά ποσά από τους ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες για εκπαίδευση στον τομέα της υγιεινής, χωρίς να απονέμεται η ανάλογη, κατάλληλη πιστοποίηση, σύμφωνα με το αρ. 9 της νέας διάταξης. Άρα, η υπεύθυνη στάση των ιδιοκτητών, που προσπαθούν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές – πελάτες και παρ’ όλα τα οικονομικά προβλήματα «ανταμείβεται» με εξαπάτηση από εταιρείες που διατυμπανίζουν τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων. Θα μπορούσε σε αυτό το πρόβλημα να αξιοποιηθούν τα στελέχη των Περιφερειακών Ενοτήτων που είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του ΕΦΕΤ και να πραγματοποιήσουν δωρεάν σεμινάρια στους ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες – επαγγελματίες.
Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να επισημανθεί η αντικειμενική δυσκολία καταστηματαρχών οι οποίοι, ηλικιακά βρίσκονται λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους (62-65 ετών για παράδειγμα) και σε δυσπρόσιτα χωριά να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της νέας υγειονομικής διάταξης και πολύ περισσότερο της τεχνολογίας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διακόψουν την δραστηριότητά τους και να μην καταφέρουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουνε κάποια επιμέρους ζητήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης και ερμηνείας.
Επιπροσθέτως, η απώλεια εργατοωρών, το μεγάλο κόστος που συνεπάγεται η διαδικασία πιστοποίησης των επαγγελματιών και η ανάγκη εναρμόνισης των υποδομών – χώρων και εγκαταστάσεων – δεν αποζημιώνονται επ’ ουδενί αφού η μειωμένη καταναλωτική ζήτηση αφήνει πολύ μικρά ή μηδαμινά περιθώρια κέρδους σε καθημερινή βάση. Συνεπώς, σε συνδυασμό με τα υπέρβαρα λειτουργικά και φορολογικά έξοδα οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε διαδικασίες ανακαίνισης, ανανέωσης των επιχειρήσεων τους, τη στιγμή που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τη βιωσιμότητά τους.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή η οικονομική αφαίμαξη των πολιτών έχει ξεπεράσει κάθε λογική και στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι, τοπική – περιφερειακή αυτοδιοίκηση και Κυβέρνηση να προωθήσουμε δράσεις ανάταξης της πραγματικής οικονομίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των οικογενειών, σας καλούμε να δώσετε μια παράταση στην εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης μέχρι ότου μπορέσουν να γίνουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές για τους καταστηματάρχες, αλλά και να έχουνε το χρονικό περιθώριο και προπάντων την οικονομική δυνατότητα να εκτελέσουν τις νέες εργασίες που απαιτούνται σε βάθος 2ετίας γιατί λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν.
Πιστεύοντας ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στην διάθεσή σας για συγκεκριμένες προτάσεις.
Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας και
Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της ΠΚΜ