Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

anapolitano

Με ανακοινωσή του, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αποδέχθηκε την πρόταση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας και της κεντρώας Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι, να επανεκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το σχετικό ανακοινωθέν αναφέρει:

“Με επίγνωση των λόγων που μου παρουσιάσθηκαν και με σεβασμό σε όσους επελέγησαν ως υποψήφιοι, έως τώρα, στις ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι πρέπει να προσφέρω την συγκατάθεση και τη διάθεση που μου ζητήθηκε”.

“Στις σημερινές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συζητήθηκαν θέματα που δεν σχετίζονται με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Γνώμονάς μου αυτή την στιγμή είναι η βαθιά επίγνωση ότι δεν μπορώ να αρνηθώ μιαν αναγκαία ανάληψη ευθύνης προς το Έθνος, με την ελπίδα να υπάρξει μια ανάλογη, συνολική, ανάληψη ευθύνης”.

Αν δεν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις, ο Ναπολιτάνο θα μπορούσε να επανεκλεγεί κατά την επόμενη, έκτη ψηφοφορία του κοινοβουλίου, που ξεκινά στις τρεις ώρα Ιταλίας, τέσσερις ώρα Ελλάδος.

Την αντίθεσή του στην επιλογή αυτή, εξέφρασε το κίνημα Πέντε Αστέρων, που επιμένει να στηρίζει τον υποψήφιό του, Στέφανο Ροντοτά. Η εκπρόσωπός της στην γερουσία, σε δήλωσή της, τόνισε ότι “μετά την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η επόμενη κίνηση, θα είναι η επιλογή του Τζουλιάνο Αμάτο για το αξίωμα του πρωθυπουργού”.

Σύμφωνα με τις πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις, με την νέα αυτή εξέλιξη απομακρύνεται το σενάριο πρόωρων εκλογών και ενισχύεται η πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με την συμμετοχή της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και της μετριοπαθούς συμμαχίας του Μάριο Μόντι.

“Δεν αποκλείεται, στην κυβερνητική ομάδα, να συμπεριληφθούν και αρκετοί από τους δέκα σοφούς που συμβούλεψαν, τις περασμένες εβδομάδες, τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σχετικά με τις αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα”.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, το Δημοκρατικό Κόμμα με τον υπό παραίτηση γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα πρέπει να προσπαθήσει άμεσα να εκλέξει νέο ηγέτη και να εξασφαλίσει και πάλι ένα βασικό επίπεδο ομοιογένειας, για να αποφύγει τον κίνδυνο διάσπασης.

πηγή news247