Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η πρόληψη και ο συντονισμός «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

 

ΔιαΠυρός-1Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, 16 Μαΐου 2013, η άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2013», στις κατασκηνώσεις της τοπικής κοινότητας Ελευθεροχωρίου του Δήμου Πέλλας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης υπήρξε άρτιος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων αρχών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων. Στο κέντρο επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε σε ύψωμα πλησίον των Κατασκηνώσεων παραβρίσκονταν ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Παυλίδης (επικεφαλής της επιχείρησης), ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης (επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας), ο κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης (Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης), ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος (επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο), ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και των Δήμων Πέλλας και Έδεσσας, στελέχη της Διεύθυνσης Δασών και των Δασαρχείων, άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών και εθελοντές.

 

ΔιαΠυρός-3Κατά τη διάρκεια της άσκησης υπήρξε πραγματική κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση μαθητών από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης, η περιοχή κυκλώθηκε από πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που πραγματοποίησαν εικονική κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή επιχείρησαν δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και πεζοπόρα τμήματα των ειδικών δυνάμεων αντιμετώπισης καταστροφών και εθελοντικών οργανώσεων.

 

Το επιτελείο, κατά την λήξη της άσκησης, αξιολόγησε την πορεία των επιχειρήσεων οπότε και διαπιστώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα ανταπόκρισης του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού. Μεταξύ των σημαντικότερων αποτελεσμάτων της άσκησης περιλαμβάνονται η εκπαίδευση του προσωπικού, η γνωριμία και εξοικείωση των εμπλεκομένων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ο εντοπισμός περιοχών για βελτίωση.  

 

              Ο κ. Θεοδωρίδης στο περιθώριο της άσκησης δήλωσε :

ΔιαΠυρός-5«Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Η άσκηση «Δια Πυρός» στέφθηκε με επιτυχία και αποτύπωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των συμμετεχόντων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων. Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Περιφερειακό Διοικητή κ. Γεώργιο Παυλίδη, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιωματικούς, πυροσβέστες, στελέχη της δημόσιας διοίκησης κι εθελοντές για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της άσκησης δασοπυρόσβεσης. Η προστασία του δασικού πλούτου της Πέλλας αποτελεί καθήκον όλων μας. Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχεδιασμό, με τη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τον καταμερισμό ρόλων. Άλλωστε, σε σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι δεν δικαιολογείται καμία αδράνεια στην πρόληψη  και  αντιμετώπιση των πυρκαγιών τη στιγμή που αυτή την δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα  αναμένονται 17 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Συνεπώς,  όλοι μας οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβάλλουμε για την προστασία των δασών μας με όποια μέσα διαθέτουμε και, κυρίως, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. Τέλος, να επισημάνω ότι φέτος έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την παρακολούθηση των δασικών οικοσυστημάτων».