κερασιεσΣε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παραβρέθηκε τη Δευτέρα το πρωί (13/05/2013) ο Γιώργος Καρασμάνης, μετά από πρόσκληση μελών της Ομάδας Εργασίας που επεξεργάστηκε την πρόταση Νόμου για την ριζική αναμόρφωση του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και της εν γένει λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Σημειώνεται ότι, η Ομάδα είχε συγκροτηθεί υπό την προεδρία του Βουλευτή, όταν ήταν Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

          Στη σύσκεψη, ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε ακριβώς από την ηγεσία του Υπουργείου, να αποδεχθεί και να θέσει σε εφαρμογή την ανωτέρω πρόταση Νόμου, ως τη μόνη λύση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του συμπύρηνου ροδάκινου, καθώς και άλλοι δενδροκαλλιεργητές.

          Όπως τόνισε, εξ όλων των μέχρι στιγμής στοιχείων, προκύπτει ότι η ζημιά είναι τεράστια σε έκταση και μέγεθος, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών του περασμένου διμήνου και, κυρίως, του καταστροφικού παγετού της 17ης Μαρτίου. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από την πραγματογνωμοσύνη που συντάχτηκε από το Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ. και η οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

          Ο κος Χαρακόπουλος, αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και, γι΄ αυτό το λόγο, στο τέλος του μήνα στις πληγείσες περιοχές θα μεταβεί ο (παρευρισκόμενος  στη σύσκεψη) πρόεδρος του ΕΛΓΑ, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν την έκταση της καταστροφής.

          Ζητήθηκε επίσης από τον Υπουργό, να μεριμνήσει ώστε να γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες δηλώσεις ζημιών, καθώς επίσης, και σε εκείνους που δεν έχουν υποβάλει ακόμη δηλώσεις, να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν και τώρα, για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό στα ροδάκινα (νεκταρίνια, επιτραπέζια), βερίκοκα και δαμάσκηνα. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανταποκρίθηκε, και ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να φροντίσει ώστε το αίτημα να ικανοποιηθεί.

        βοθληκαρασμανης2  Ο Γιώργος Καρασμάνης, παραβρέθηκε και στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κορασίδη, και έθεσε εκ νέου το ζήτημα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση στις διαδικασίες επιστροφής του ΦΠΑ. Επανέλαβε μάλιστα – αυτό που είχε επισημάνει και σε σχετική επιστολή του – ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι, η ασφαλιστική αξία που έχει ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με την πραγματική αξία των τιμολογίων.

          Ο Γ.Γ. διαβεβαίωσε ότι, για την επιστροφή του ΦΠΑ στους δενδροκαλλιεργητές, το Υπουργείο την άλλη βδομάδα, θα προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ασφαλιστικής αξίας, προκειμένου να αρχίσει η επιστροφή στους δικαιούχους.