Εκδήλωση Γενοκτονίας Ποντίων-ΑρχείοΚατά τον φετινό εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις την Κυριακή 19 Μαΐου 2013:   

 

   α.  Γενικός  Σημαιοστολισμός  σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2013.

β.  Φωταγώγηση  όλων των δημόσιων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και καταστημάτων κοινής ωφέλειας, κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου 2012 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

γ. Ομιλίες-εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Ειδικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

         Ομιλίες και εκδηλώσεις σε ημέρα και ώρα που θα καθορισθούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Κυριακή 19 Μαΐου 2013:

– 10.00’:  Επιμνημόσυνη  Δέηση  στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου.

Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

11.00΄: Τρισάγιο και  κατάθεση  στεφάνων  στο Μνημείο του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου (πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους κ.κ.:

Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄Σ.Σ., Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των Ποντιακών Ομοσπονδιών και των Παλιννοστούντων, καθώς και από όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

 

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα εκδοθεί με μέριμνα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία και τους οικείους Δήμους και θα περιλαμβάνει επίσημη επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη που θα εκφωνηθεί μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τα Πολιτικά Κόμματα, τα Ποντιακά Σωματεία και από όποιο νομικό πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 2 και 3 του Π.Δ. 99/1994 και στις ισχύουσες διατάξεις περί προβαδίσματος.