130521_Η_Περιφέρεια_Κεντρικής_Μακεδονίας_τιμώμενη_περιφέρεια_στο_4ο_Agroquality_FestivalΗ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η τιμώμενη Περιφέρεια στο 4ο AgroQualityFestival, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 17 ως τις 19 Μαΐου 2013. Η διάκριση αυτή προέκυψε έπειτα από σχετική απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού, που αναγνωρίζει στην ΠΚΜ την εξέχουσα θέση που κατέχει στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και την τιμά με ξεχωριστό εκθεσιακό χώρο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  συμμετείχε στο 4ο Αgro Quality Festival με ένα περίπτερο 277 τετραγωνικών μέτρων που φιλοξένησε  45 επιχειρήσεις από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες παράγουν τοπικά ποιοτικά προϊόντα (ελαιόλαδο- ελιές, κρασιά, όσπρια, οπωροκηπευτικά, βιολογικά, αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά-γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα κρέατος, αλλαντικά,  μέλι, κλπ.),  προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα και φήμη της περιοχής και αποτελούν προϊόντα-σημαία της Κεντρικής Μακεδονίας.  Στόχος της συμμετοχής ήταν η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η  προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

            “Η επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως τιμώμενης Περιφέρειας στο 4ο  Agro Quality Festival αποτελεί ύψιστη διάκριση για μας και μια επιβράβευση της πολιτικής που εφαρμόζουμε στην ΠΚΜ με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας της Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρουσία μας στο 4ο Agro Quality Festival ήταν υποδειγματική. Ανταποκριθήκαμε επάξια στις αυξημένες απαιτήσεις και αποδείξαμε ότι η Περιφέρειά μας αποτελεί περιοχή με υψηλή δυναμική, η οποία μπορεί επάξια να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική οικονομία. Προς την κατεύθυνση αυτή παρέχουμε ουσιαστική στήριξη και διευκολύνουμε, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και συνέργειες, τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του τόπου μας ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Τα εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα της μακεδονικής γης που προβλήθηκαν στην έκθεση  απέσπασαν ιδιαίτερα θετικές κριτικές, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό τους επίπεδο και την ανώτερη ποιότητά  τους.  Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε αποφασισμένοι να     ισχυροποιήσουμε την παρουσία μας σε εκθέσεις τέτοιου βεληνεκούς, όπως το 4ο Agro Quality Festival, προκειμένου να αναδείξουμε την ανταγωνιστική αξία των προϊόντων μας, που προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα και φήμη της περιοχής  μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές”,  δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

            “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας, αντιπροσωπευτικών του πλούτου και της ποικιλίας του τόπου μας, που κερδίζουν τις προτιμήσεις και την εμπιστοσύνη όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων καταναλωτών. Το 4ο AgroQualityFestival ήταν μια ιδανική ευκαιρία τους παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας να προβάλουν τα προϊόντα τους και για το λόγο αυτό τους διευκολύναμε παραχωρώντας τους δωρεάν χώρο στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”, τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κιλκίς και αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας.

            Επίσης, στο πλαίσιο του 4ου Αgro Quality Festival πραγματοποιήθηκε και ο 3ος διαγωνισμός Ελληνικής Επιτραπέζιας Ελιάς, όπου στην κατηγορία Gourmet οι πράσινες τσακιστές ελιές με λεμονοπίπερο του Χλιάπα απέσπασαν το χάλκινο βραβείο.

Στόχος του 4ου AgroQualityFestival, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας  ήταν η προβολή και ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από μια σειρά δράσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης (17-19 Μαΐου 2013).