Η κατάσταση παραμένει επισφαλής λόγω της επιδείνωσης του κυπριακού τραπεζικού κλάδου παρά τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μέλος της ΕΚΤ, ο Γεργκ Ασμουσεν. «Είναι πολύ σαφές ότι παραμένουν τόσο βραχυπρόθεσμοι, όσο και μεσοπρόθεσμοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι στην Κύπρο», τόνισε.

asm-thumb-medium

 

 «Παρά τα άνευ προηγουμένου μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί», πρόσθεσε, ενώ η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από τον ELA θεωρείται «εξαιρετικά υψηλή».

Η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα έχει αναλάβει το ρόλο της «καλής» τράπεζας, έχοντας πάρει τα «υγιή» περιουσιακά στοιχεία  της Λαϊκής Τράπεζας.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένουν ότι η Κύπρος θα ανακάμψει το 2015, βοηθούμενη από ένα μικρότερο τραπεζικό τομέα.

Είπε ακόμη πως η οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου θα συρρικνωθεί σημαντικά φέτος και τον ερχόμενο χρόνο, όμως η οικονομία θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά.

“Περιμένουμε -και αυτό είναι μια κοινή προοπτική της Επιτροπής (της ΕΕ) και της ΕΚΤ-ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2015 καθώς ένας μικρότερος και πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Άσμουσεν.

 

Πηγή : www.enet.gr