xoidhs2 Με μια σειρά εκδηλώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση ( Ε .Ε . ) γιορτάζει την 9 Μαΐου  ως Ημέρα της Ευρώπης σε μια προσπάθεια ν ΄ αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της και που καταγράφεται εμφανώς στις σφυγμομετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου .

    Η δυσαρέσκεια , βέβαια , των πολιτών δεν είναι άσχετη με την αδυναμία της Ε .Ε .να διαμορφώσει μια κοινή εξωτερική – διπλωματική και αμυντική πολιτική , να άρει τα αδιέξοδα στην εσωτερική της οικονομία , ( ανεργία , περιφερειακές ανισότητες ), και να σταθεί στο ύψος των κοινωνικών αναγκών των λαών της .

    Άραγε , για ποια Ευρώπη μπορούμε να μιλάμε σήμερα ;

Την Ευρώπη του Βορρά ; του Νότου ; ή της Ευρωζώνης ;

Μάλλον η Ε.Ε έχει χαθεί στη μετάφραση . Δείχνει να χάνει τον προσανατολισμό της κι όσο δεν αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τη διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα κινδυνεύει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη .

    Όσον  αφορά τη χώρα μας : είναι ολοφάνερο ότι δεν είναι άμοιρη ευθυνών . Διότι τα κοινοτικά και εθνικά κονδύλια ξοδεύθηκαν εν πολλοίς χωρίς η Ελλάδα ν ΄ αποκτήσει ολοκληρωμένες υποδομές , χωρίς να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία και χωρίς να διασφαλίσει την συνοχή και την ενδυνάμωση του κοινωνικού της ιστού . Δεν μας φταίνε , λοιπόν , για όλα οι ξένοι .

    Τι γίνεται , επομένως , απ ΄ εδώ και πέρα ;

Η χώρα μας σε λίγους μήνες , ( Α΄ εξάμηνο του 2014 ) , αναλαμβάνει για 5 φορά από το 1981 , ( έτος ένταξης ) , την Προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε.  Είναι , λοιπόν , μια πρώτης τάξεως ευκαιρία , παρά τις κάθε είδους δυσκολίες που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει , να προσελκύσει το  παγκόσμιο ενδιαφέρον  και να εστιάσει την ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα εκείνα που θα ενώσουν την ευρωπαϊκή οικογένεια και θα αναδείξουν τους κοινούς πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς και θεσμούς .

    Συμπερασματικά , η Ε.Ε. θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις αρχές της αλληλεγγύης , της εγγύτητας και της επικουρικότητας , μακριά από ηγεμονικές , μαξιμαλιστικές , καιροσκοπικές και κερδοσκοπικές ενέργειες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της , ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να παραμείνει ασφαλές και στέρεο αντέχοντας κάθε είδους και μεγέθους δονήσεις και κραδασμούς που εκ των πραγμάτων θα κληθεί να αντιμετωπίσει .