αγροΔυναμική ήταν η παρουσία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που συμμετείχε στην έκθεση «4ο AgroQualityFestival» το οποίο διεξήχθη από 17 έως 19 Μαΐου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το σύνθημα «Η Πέλλα κερνάει Ελλάδα».

 

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν είχαν ποιοτικά προϊόντα που προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον στους καταναλωτές και επιχειρηματίες επισκέπτες οι οποίοι, έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις πρωτότυπες ιδέες των επιχειρήσεων στην παραγωγή μοναδικών προϊόντων όπως :

 

-Σαπούνι από γάλα γαϊδούρας για βαθύ καθαρισμό προσώπου και σώματος με την επωνυμία “Ονοϊάματα” ,

– Φυσικά καλλυντικά από προϊόντα μέλισσας με αιθέρια έλαια πιστοποιημένα βιολογικά, χωρίς χημικά συντηρητικά για προστασία από τον ήλιο, βαθιά θρέψη και αντιρυτιδική δράση, με την επωνυμία  “Μελισανθός”.

 

Επίσης μεγάλη απήχηση γνώρισαν τα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα διατροφής που  είχαν την δυνατότητα να γευθούν οι παρευρισκόμενοι και να αναγνωρίσουν την αξία τους όπως :

– Τουρσί με πιπεριές μπαχοβίτικες με γέμισμα λαχανικών , μέλι και ζυμαρικά από το “Σπιτικό”

 

– Ορεκτικά, σάλτσες, πάπρικες, αμπελόφυλλα, τουρσιά , κομπόστα ροδάκινου χωρίς συντηρητικά,  με την επωνυμία “Αλμωπία”.

 

– Μοναδικές μαρμελάδες από σμέουρο, μύρτιλο, φραγγοστάφυλλο, καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς της “Ανάστω”.

 

– Προσεγμένα αλλαντικά και ιδιαίτερα λουκάνικα (μαργαρίτα, καραμαλίδικο λουκάνικο, βοδικό σουτζούκ πέταλο) από την επιχείρηση “Μακάλ” χωρίς προσθήκη πρωτεΐνης σόγιας, πράγμα που εντυπωσίασε και άρεσε στους καταναλωτές.

 

– Μεγάλη ποικιλία αρωματικών φαρμακευτικών Βοτάνων  πιστοποιημένων βιολογικών, έλαια και κηραλοιφές από την επιχείρηση “Aγροβότανα  Βόρας”.

 

– Βιολογικά κρασιά “Λευκόμυλος” και “Ρόδοινος” από τη επιχείρηση του κ. Τσιρόπουλου Αναστάσιου.

 

– Λάδια τυποποιημένα σε εξαιρετικές συσκευασίες με την επωνυμία “GreenBlueSavours”.

 

– Διάφορα είδη παραδοσιακών τσουρεκιών γεμιστά και μη με χωριάτικα αυγά, με την επωνυμία “Αρχαγγελινό”.

 

Ακόμη, οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τα Είδη Χειρός και συγκεκριμένα από τα κεντήματα και μπιζού με ημιπολύτιμους λίθους φτιαγμένα με μεράκι και γούστο, με την επωνυμία “Διώνη”.

 

Ανάμεσα στους χιλιάδες επισκέπτες  τα περίπτερα της Π.Ε. Πέλλας τα επισκέφτηκαν επώνυμοι καλλιτέχνες, διακεκριμένοι σεφ που εξέφρασαν πολύ καλές κριτικές για την ποιότητα των προϊόντων.

 

Μάλιστα, η ηθοποιός Γεωργία Μπρέμπου είναι μία από τις πολλές επώνυμες κυρίες που εμπιστεύτηκαν τη χρήση των κρεμών από προϊόντα μέλισσας, που  κατά τη διάρκεια της έκθεσης δέχτηκε εφαρμογή σχετικής  περιποίηση προσώπου και ματιών.

 

αγρο2Παρουσιάστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον  Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο τον οποίο συνόδευε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας  Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης για το  γάλα γαϊδούρας, ένα προϊόν με εξαιρετικές ιδιότητες, προκειμένου να συμπεριληφθεί στα προϊόντα διατροφής που διακινούνται στη χώρα.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάστηκε από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε χώρες όπως Καναδάς, Αυστραλία, Τσεχία, Αγγλία για τα περισσότερα προϊόντα της Πέλλας.

 

Παράλληλα με την έκθεση των αγροτικών προϊόντων έγιναν μια σειρά από εκδηλώσεις , επιδείξεις

τυροκομίας, μελισσοκομίας, ζύμωμα ψωμιού και μαγειρική παραδοσιακών συνταγών όπως γκόγκες από το Ναύπλιο ,ποντιακή σούπα τανομένο σορβά και πίτα περέκ.

 

 

Οι επισκέπτες ήταν εντυπωσιασμένοι από τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται στην Πέλλα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και οι επιχειρηματίες έμειναν ικανοποιημένοι από την οργάνωση και τον τρόπο  προβολής των προϊόντων τους, και παράλληλα  είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν τα μοναδικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν στον τόπο τους όπως προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας και γάλα( καβουρμά, παγωτό κλπ.) ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, ζυμαρικά με σπιρουλίνα, τυροκομικά προϊόντα με συνταγές ποντιακής διατροφής.

 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους επιχειρηματίες της Πέλλας οι οποίοι συμμετείχαν στην έκθεση προσφέροντας τα προϊόντα τους και διαφημίζοντας τον αγροδιατροφικό πλούτο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Τέλος, συγχαίρει τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για την προσπάθεια και το έργο που προσέφεραν για την επιτυχή συμμετοχή της Π.Ε. Πέλλας.

 

Την οργάνωση και υποστήριξη των περιπτέρων της Π.Ε. Πέλλας είχαν   η κυρ. Αικ. Καλαϊτζίδου και ο κ. Κώστας Καφετζής (Γεωπόνοι Τεχνολογικής κατεύθυνσης Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας).