Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κακόβουλες επιδιώξεις

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε παλλαϊκή συμμετοχή και σε έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Σκύδρας και όλων των Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση αρχιερατικής θείας λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου και εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας κ. Γεώργιο Σαμαρτζίδη.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑκολούθησε η τελετή μνημοσύνης στο Άγαλμα του Ανθόπουλου Βασίλειου (Πάρκο Λαϊκής Αγοράς) όπου τελέστηκε τρισάγιο, αναγνώστηκε ψήφισμα από τον Αντιπρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών κ. Κωνσταντίνο Ποριαζίδη και απαγγελία ποιήματος από τον Ανδρέα Γαβριηλίδη. Τον πυρρίχιο χόρεψε ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και τον εθνικό ύμνο.

 

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας όπου έγινε και η κύρια ομιλία. Τον συντονισμό είχε η Αντιδήμαρχος Σκύδρας κα. Αικατερίνη Καλώση.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη δυναμική παρουσία τους και τόνισε τη σημασία των εκδηλώσεων για τη διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης και των διαχρονικών αξιών των προγόνων μας για νέους αγώνες. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει για τη διεθνή ειρήνη η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκική διπλωματία και η δημοσιοποίηση μίας εξομολογητικής συγνώμης από το Τουρκικό κράτος στη μνήμη των θυμάτων.

 

Ο Δήμαρχος Σκύδρας εστίασε τον χαιρετισμό του στον ποντιακό πολιτισμό που ήκμασε στην περιοχή του Πόντου και διεκόπη με τον πιο βίαιο τρόπο. Συνδύασε επίσης τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας με τον σύγχρονο οικονομικό πόλεμο και την ανάγκη διατήρησης της εθνικής μας ομοψυχίας.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. φιλοσοφίας και Λυκειάρχη του Γενικού Λυκείου Σκύδρας Παύλο Περπερίδη. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία που έχει να τεθούν σε σωστή ιστορική διάσταση, καθώς αφορούν μία Γενοκτονία και όχι εγκλήματα πολέμου. Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες και στην ανάγκη διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και οικουμενικής αναγνώρισής της που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την οικοδόμηση υγειών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Οι λαοί απαιτούν ένα τοπίο σταθερότητας και φιλίας που στηρίζεται σε αλήθειες», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Η μνήμη είναι ανθρώπινη δύναμη και συμβάλει στην αντίσταση στη φθορά του χρόνου. Ο Πόντος ζει ως ιδέα, συναίσθημα και σύμβολο».

 

Ακολούθησε η παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σκύδρας σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Πετριάς ενώ επιλεγμένα τραγούδια μνήμης ερμήνευσε η Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιήματος για την Γενοκτονία του Πόντου από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας και ποιητή κ. Γεώργιο Σαμαρτζίδη.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣε δήλωσή του για την Ημέρα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός, μετά από τον βίαιο ξεριζωμό του, σε όποιες περιοχές εγκαταστάθηκε ξαναγεννήθηκε και άνθισε. Η σθεναρή αντίσταση στους διωγμούς, η πίστη και η αντοχή των προγόνων μας, δείχνουν το δρόμο σήμερα για την στάση που οφείλουμε να τηρήσουμε αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της.

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης δεν γίνονται μόνο για τη σωτηρία των ψυχών των πολλών χιλιάδων θυμάτων. Αποτελούν μία αναγκαία δράση για τη διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης. Μία ευκαιρία για να εξετάσουμε τη θέση και τον σύγχρονο ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να αποδείξουμε στους προγόνους μας ότι πορευόμαστε με τις ίδιες διαχρονικές αξίες και ιδανικά, έχοντας ένα όραμα για την σύγχρονη Ελλάδα.

 

Δυστυχώς, ενώ για την Ελλάδα η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα πένθους, στην Τουρκία είναι Εθνική εορτή. Η Τουρκική διπλωματία οφείλει να επανεξετάσει τα ιστορικά γεγονότα, να αναλύσει τις προεκτάσεις και επιπτώσεις τους και να προχωρήσει σε μία εξομολογητική συγνώμη.

 

Στεκόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ως Πόντιοι και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της προσφοράς και του αγώνα τους. Για μία Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά ισχυρή και ικανή να προσφέρει προοπτική και ελπίδα στα παιδιά της».