130528_Tzelina_Makrantonaki_balkan_venture_forumΣτο κορυφαίο φόρουμ για τις τοπικές επενδύσεις και την καινοτομία στα Βαλκάνια “Balkan Venture Forum” (BkVF – www.balkanventureforum.org) που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαΐου 2013 στο Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού στη Σόφια της Βουλγαρίας συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Τζελίνα Μακραντωνάκη.

Στο φόρουμ συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εκπρόσωποι νεοσύστατων επιχειρήσεων και εδραιωμένων ΜΜΕ σε διεθνές επίπεδο, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, φορείς υποστήριξης και εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι φορέων χάραξης πολιτικής σε θέματα καινοτομίας καθώς και εκπρόσωποι διεθνών επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις με εμπειρογνωμόνες και επενδυτές υψηλού επιπέδου για διάφορα ζητήματα σχετικά με την καινοτομία, τις επενδύσεις ρίσκου και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Επίσης, στη διάρκεια της διοργάνωσης διεξήχθη ένας διαγωνισμός εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων (pitching contest) κατά τον οποίο 36 νεοσύστατες επιχειρήσεις παρουσίασαν το εγχείρημά τους σε ομάδες εμπειρογνωμόνων, διεκδικώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς και μοναδικά βραβεία και προνόμια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Τζελίνα Μακραντωνάκη συμμετείχε στην 17μελή αποστολή του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) που είναι και ο μοναδικός ελληνικός εταίρος στο έργο VIBE,. Η αποστολή του SEERC αποτελούνταν επίσης από εκπροσώπους καινοτόμων νεοσύστατων και διακεκριμένων επιχειρήσεων και από εμπειρογνώμονες σε θέματα καινοτομίας. Η κ. Μακραντωνάκη και ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) κ. Νίκος Ζαχαρής συμμετείχαν ως ομιλητές στην ‘Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για θέματα Χάραξης Πολιτικής’ (‘High-Level Policy Meeting’), το εναρκτήριο πάνελ του Φόρουμ, που επικεντρώθηκε στο θέμα της μεγιστοποίησης της αξιοποίησης των Διαρθρωτικών Ταμείων, ως χρηματοδοτικό μέσο για την καινοτομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Κατά τη συζήτηση αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα και αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των διασυνοριακών συνεργασιών.

Το “Balkan Venture Forum “ είναι ένας από τους κύριους στόχους του έργου VIBE (Venture Initiative in Balkan Europe) του προγράμματος South-East Europe (SEE) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο VIBE (www.vibeproject.eu) συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «SEE Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας» με κύριο στόχο να στηρίξει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να προωθήσει τη δημιουργία και την ανάπτυξη καινοτόμων ΜΜΕ και νεοσύστατων εταιρειών μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων..

Μέσα από εποικοδομητικές επαφές και συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο του Balkan Venture Forum με τους διοργανωτές και με τους συμμετέχοντες η Αντιπεριφερειαρχής Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών της ΠΚΜ κ. Μακραντωνάκη είχε την ευκαιρία να διερευνήσει το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός παρόμοιου φόρουμ για τις ελληνικές επιχειρήσεις το ερχόμενο φθινόπωρο.