πλυμμήρεςΚοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄1494/20-06-2013), με την οποία χορηγούνται αποζημιώσεις συνολικού ύψους 2.688.300 ευρώ, στους πληγέντες ιδιοκτήτες κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, αποθηκών, εγκαταστάσεων κλπ, από τις μεγάλες πλημμύρες της 25ης Φεβρουαρίου και της 4ης Μαρτίου στο Νομό μας.

          Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το μέγεθος και η έκταση των ζημιών με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αλλά και συνεχείς συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και υπηρεσίες, έθεσε ως αμετακίνητο στόχο, να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες ώστε, το συντομότερο δυνατόν, αυτή η Κ.Υ.Α. να υπογραφεί.

          Ειδικότερα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, είχε σχεδόν ¨εγκατασταθεί¨ στο Υπουργείο Οικονομικών, πιέζοντας συνεχώς, προκειμένου να ξεπεραστούν – όπως και έγινε – τα προβλήματα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως ως προς το ύψος της δαπάνης για τις αποζημιώσεις

Να σημειωθεί ότι, πέραν των αποζημιώσεων, η Κ.Υ.Α. προβλέπει και διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους, όπως αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για ένα διάστημα και, στη συνέχεια, ρύθμισή τους σε μεγάλο αριθμό δόσεων. Ήδη, η αρμόδια κεντρική υπηρεσία του ΙΚΑ έχει ενημερωθεί, προκειμένου να ξεκινήσει έγκαιρα τις διαδικασίες για την παροχή των διευκολύνσεων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσπάθεια του Γιώργου Καρασμάνη να πιέσει – και να καταφέρει – η Κ.Υ.Α. να πάρει ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 20η/6ου/2013, δηλαδή πριν από τον αναμενόμενο εκείνες τις ημέρες κυβερνητικό ανασχηματισμό. Τούτο διότι, εάν η Κ.Υ.Α. δημοσιευόταν μετά τον ανασχηματισμό, θα ακυρωνόταν και η χρονοβόρα διαδικασία υπογραφής νέας, θα ξεκινούσε από την αρχή.