Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα με θέμα «Ολυμπιακές αξίες», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου.

            130627_Imerida_gia_olimpiakes_aksies_vravefsi_athlitonΕκτός από τις εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε και βραβεύσεις σε κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού, που τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην προώθηση των ολυμπιακών αξιών και του “ευ αγωνίζεσθαι”. Τιμήθηκαν ο χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης (Ολυμπιακοί Αγώνες Ατλάντα, 1996), ο Διεθνής Πρωταθλητής Χιονοδρομίας Αθανάσιος Τσακίρης (Αθλητής Ε.Ο.Σ. Δράμας), ο 3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ποδηλασίας Στυλιανός Βάσκος (1992), ο Προπονητής Ομίλου Ξιφασκίας Φλώρινας Στάθης Γεροσιδέρης, η Προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης Χρυσάνθη Στεφανίδου (1η θέση στους SpecialOlympics, Αθήνα 2011), ο βραβευμένος με 1ο βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Έκθεσης Μάριος Χατζηδήμου (μαθητής Γ΄Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Γιαννιτσών) και  η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.).

            Ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας, είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την παγκόσμια Ολυμπιακή οικογένεια, αλλά και για τη χώρα μας, καθώς αυτή την επετειακή ημέρα τιμάται η διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τις ολυμπιακές αξίες και τα υψηλά ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και του αλληλοσεβασμού. Αυτά τα ιδανικά αποτελούν και σήμερα τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε τη σύγχρονη Ελλάδα, όπου μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι και προσηλωμένοι στον κοινό στόχο, θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση και να πάμε τη χώρα μας μπροστά. Στα πρόσωπα των διακεκριμένων ανθρώπων του αθλητισμού που τιμήσαμε σήμερα βλέπουμε τους απλούς Έλληνες, που δεν σταματούν να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο”, τόνισε, μιλώντας στην τελετή βράβευσης των αθλητών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

            Ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει. Ο αθλητισμός διαμορφώνει συνειδήσεις και διαπλάθει τους χαρακτήρες των νέων. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που, με αυταπάρνηση, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, εξακολουθούν να φέρνουν διακρίσεις και να τιμούν τον ελληνικό αθλητισμό εντός και εκτός συνόρων”, δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού στην Μ. Ε. Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ, Βασίλης Ανατολίτης.

            Στο πλαίσιο της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ.Άνθιμο, τo μέλος της Επιτροπής «Ευ Αγωνίζεσθαι» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρο της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης Θωμά Τιμαμόπουλο, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για θέματα Αθλητισμού στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βασίλειο Ανατολίτη, τη Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης Κυριακή Ουδατζή, τον καθηγητή Αθλητιατρικής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ Αστέριο Δεληγιάννη και το διδάκτορα Κοινωνιολογίας και εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. Ιωάννη Νασιούλα.

 

            Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα Metropolis και οι ραδιοφωνικοί σταθμοίMetropolis, RockFm και Arena.

            Χορηγός της ημερίδας ήταν η εταιρεία FARCOM.