Σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου του 2013 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας στις 18:20 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου μας. Κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αλλά δικαιολογημένα, σε αντίθεση με το Συμβούλιο Νέων την προηγούμενη ημέρα.

IFΣτις ερωτήσεις προ ημερήσιας διάταξης προς τον Δήμαρχο τον λόγο πήραν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κύριος Μιχάλης Φουνταλής, κος Καλλιανίδης, κος Κίτκας, κος Μούκας, κος Δημήτρης Βάλτσης, κος Μπογδάνης και ο κος Μπέλμπας. Ο κύριος Μιχάλης Φουνταλής παρακίνησε το Σώμα να δουν πως μπορούν να πιέσουν τον ΟΣΕ να φτιαχτούν πλαστικοί τάπητες στις σιδηροδρομικές γραμμές της Έδεσσας στον δρόμο που πηγαίνει προς το Φ.Ο.Ε. και το Κλεισοχώρι μιας και οι αυτοκινητιστές παθαίνουν πολλές φορές βλάβες στα αυτοκίνητά τους. Στο αντίστοιχο τμήμα του Μαυροβουνίου έχουν τοποθετηθεί πλαστικοί τάπητες και καλό θα ήταν σε συνεργασία με τον βουλευτή της Ν.Δ. κύριο Ιορδάνη Τζαμτζή να πιέσουν για να γίνει κι εδώ έτσι ώστε να λέμε ότι προσέφερε και στην πόλη μας αντίστοιχα κάτι για τους πολίτες.

Ο κύριος Καλλιανίδης ζήτησε να τοποθετηθούν παγκάκια στην πλατεία του Ριζαρίου καθώς και φωτισμός διότι  είναι έτοιμα και δεν γίνεται κάτι επ’ αυτού. Ζήτησε έναν γραμματέα για να λυθούν τα χέρια του καθώς και να γίνει κάτι με τα αυτοκίνητα που όταν τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα σπάνε τα φωτιστικά στο Ριζάρι. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι θα τοποθετηθούν αλλά και η Περιφέρεια δεν έχει βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι με τις σηματοδοτήσεις, όχι μόνο σε αυτό το σημείο αλλά και σε πολλά άλλα. Τα χρήματα που δίδονται στον Δήμο είναι πολύ λίγα και αυτό είναι τοις πάσοι γνωστόν.

IFΟ κύριος Κίτκας ρώτησε αν θα λειτουργήσει φέτος ο θερινός κινηματογράφος, τι θα γίνει με τις τουαλέτες του ΣΕΓΑΣ καθώς και τι προτίθεται να κάνει το Σώμα σχετικά με το πάρκινγκ στην πλατεία της Έδεσσας και στο ξενοδοχείο ALPHA διότι δημιουργούν πρόβλημα οι αυτοκινητιστές αφήνοντας εκεί τα αυτοκίνητά τους. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν έχει άδεια ο θερινός κινηματογράφος και αναφέρθηκε σχετικά με τα γήπεδα, το κολυμβητήριο καθώς και για κάποιους που πιστεύουν ότι αγαπάνε περισσότερο την Έδεσσα από το Σώμα καταγγέλοντας στη Γ.Γ. Αθλητισμού. Όλα έχουν δρομολογηθεί και θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσουν νόμιμα. Για τις τουαλέτες του ΣΕΓΑΣ μίλησε η κα Μαρούλα Κατσάρα η οποία είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι οι σωλήνες είναι πήλινες και μερικές ρίζες δέντρων έχουν εισχωρήσει και δημιουργούν το πρόβλημα και στο μέλλον θα δουν τι μπορούν να κάνουν. Το τρίτο θέμα το απάντησε η κυρία Ταμβίσκου όπου όπως είπε σε συνεργασία με την τροχαία και τη Δημοτική Αστυνομία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να αποφεύγεται η παράνομη στάθμευση στην πλατεία ενώ στο μέλλον θα κοιτάξουν και το τμήμα εμπρός στο Μασούτη.

IF   Ο κύριος Μούκας ρώτησετι θα γίνει με τον δρόμο Άνω και Κάτω Γραμματικού. Σε αυτό δεν χωράει απάντηση διότι τον δρόμο τον ακούμε ήδη από την εποχή όπου ήταν Νομάρχης ο κύριος Σιβένας. Είναι ντροπής πράγματα όπως ειπώθηκε στο Σώμα να εγκαινιάζονται νέοι δρόμοι και εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μην έχει γίνει ένας δρόμος στο Άνω και στο Κάτω Γραμματικό.

Ο κύριος Δημήτρης Βάλτσης έκανε 4 ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο α) τι θα γίνειμε τον ΧΥΤΑ, έχουμε πρόβλημα και θα δεχόμαστε σκουπίδια από τη Νάουσα; Θα υποστούμε πάλι εμείς το βάρος; Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε πως ηημερήσια αποκομιδή σκουπιδιών που θα υποστεί ο ΧΥΤΑ μας από τη Νάουσσα είναι λιγότερα από την Έδεσσα και έτσι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. β) Εντάχθηκε η Έδεσσα στους 10 Δήμους για αξιολόγηση, θα διώξουμε κόσμο; γιαενημέρωση προς το Σώμα. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου απάντησε πως δεν είναι κακό που ενταχθήκαμε αλλά ίσα-ίσα θαδούμε πως θα λειτουργήσει καλύτερα ο Δήμος μας. Όσον αφορά τις απολύσεις αυτό αφορά τους Δήμους που έχουν υπερπληθώρα προσωπικού και εμείς έχουμε το αντίθετο πρόβλημα. Κατόπιν αναφέρθηκε για μια 5μηνη σύμβαση όπου οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν διότι το Κράτος τους δούλεψε και δεν θα τους δώσει ποτέ τα χρήματα που εργάστηκαν.  γ) Τι θα γίνει με την αποζημίωση του Πανεπιστημίου που έφυγε καθώς και για τις Πολεμικές αποζημιώσεις στο Βαρόσι και στο χωριό Μεσημέρι. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Φίλιππος Γκιούρος ζήτησε από τον κύριο Δημήτρη Βάλτση να φέρει την επόμενη φορά ψήφισμα που θα ζητάνε τις αποζημιώσεις. Όσον αφορά το πανεπιστήμιο έχουν βάλει δικηγόρο αλλά ακόμη είναι νωρίς. δ) Τι θα γίνει με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας; Ο Δήμαρχος απάντησε πως για τη συντήρηση όλων των Σχολείων μιας και είμαστε Καλλικρατικός Δήμος το Κράτος μας έδωσε μόλις 68.000 χιλιάδες ευρώ. Τι να πρωτοσυντηρήσουμε; Θα κάνουν μια αξιολόγηση και όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα εκεί θαδίνουν περισσότερη σημασία. Σίγουρα θα βάψουν το 5ο Δημοτικό Σχολείο γιατί έχουν μουχλιάσει οι αίθουσες καθώς θα φτιαχτεί και η πλάκα πάνω από το Δημοτικό δηλαδή στο Γυμνάσιο για να μην έχουμε θύματα.

IF  Έκπληξη έκανε η ερώτηση του κύριου Μπογδάνη προς το Σώμα. Έγινε καταλάθος ωτακουστής ενός ή μιας πρώην υπαλλήλου του Δήμου Έδεσσας με κάποιον… όπου του έλεγε που να μοιράσει χρήματα. Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου το χαρακτήρισε απαράδεκτο, το καταδίκασε, είπε ότι εκθέτει όλους ανεπανόρθωτα και καλό θα ήταν of the record να το μάθει η Τεχνική Υπηρεσία για να δουν πως θα πράξουν. Το γεγονός αυτό το καταδίκασαν συλλήβδην παν περί πας στο Σώμα.

Τέλος ο κύριος Μπέλμπας μίλησε για τις διαγραμήσεις των δρόμων καθώς και ότι δεν κόβονται τα χόρτα. Ο Δήμαρχος είπε ξεκάθαρα ότι η Περιφέρεια δεν βοήθησε καθόλου την πόλη μας και περιμένει να τα κάνει όλα ο Δήμος Έδεσσας.

Στο 4ο (τέταρτο θέμα)

         Έγκριση της υπ΄αριθμ. 40/2013 μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας με τίτλο «Προμήθεια & εγκατάσταση φωτιστικών για την ανάδειξη των μικρών καταρρακτών Έδεσσας» υπήρχε κι ένα θέμα σχετικά με το συντριβάνι της Πλατείας των Τημενίδων Ηρακλείδων. Δεν βγαίνει το νερό έτσι όπως πρέπει διότι έχουν δημιουργηθεί άλατα. Θα πρέπει να δώσουν το ελάχιστον 6.000 ευρώ ενώ το περισσότερο 15.000 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο κοστίζει αλλά καλό θα ήταν οι πολίτες τις Έδεσσας όταν φτιαχτεί να δουν ακριβώς με ποιον τρόπο θα το φτιάξει, πώς θα το φτιάξει, ποιός, και σαφώς να δουν με ποιον τρόπο θα δοθούν τα χρήματα αλλά πόσα. Κανένας δεν διαφωνεί στο να φτιαχτεί, αλλά θα πρέπει να δούμε το θέμα διότι δεν είναι εποχές για σπατάλες…

Στο Ενδέκατο θέμα

Έγκριση διενέργειας προμήθειας γεωργικού ελκυστήρα με ρυμουλκούμενη δεξαμενή πυρόσβεσης, με πρόχειρο διαγωνισμό και συγκρότηση επιτροπής παραλαβής, είναι ένα μεταχειρισμένο τριών ετών τρακτέρ με ρυμουλκούμενη δεξαμενή πυρόσβεσης αξίας 38.000 χιλιάδων ευρώ και κάτι.

Στο Εικοστό δεύτερο θέμα

Αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔH.K.Ε.Δ.Ε.

IF          Ο κύριος Γιώργος Ρουμελιώτης έδωσε την παραίτησή του προς το Σώμα και διάβασε μια επιστολή. Η παραίτηση έγινε δεκτή από το Σώμα αλλά έγιναν πολλά στο παρασκήνιο και θα το έχουμε σε αυτούσιο θέμα αύριο.  Η νέα Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε. είναι η Αναστασία Ιατρίδου και ευχόμαστε σε αυτήν ό,τι καλύτερο!

                 Κατόπιν έγινε απολογισμός πεπραγμένων Δήμου, με σχεδόν κανέναν πολίτη εντός της αίθουσας!