μποδοσακειοΜε το υπ αριθμ πρωτοκόλλου 10253 έγγραφο της Διοίκησης της Τρίτης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, και λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχες νομικές διατάξεις, όσον αφορά την επείγουσα και επιτακτική ανάγκη στελέχωσης της Μ.Ε.Θ. του Μποδοσάκειου-Μαμάτσειου Νοσοκομείου, λόγω υποστελέχωσής του σε ιατρικό δυναμικό, αποφασίστηκε εν μία νυκτί,  η μετακίνηση δύο έως τριών ιατρών επιμελητών από τη Μ.Ε.Θ. Έδεσσας, ώστε να καλύψουν εκ περιτροπής τις εφημερίες της εν λόγω Μ.Ε.Θ  του Μποδοσάκειου.

Τα τελευταία χρόνια σαφώς και βιώνουμε την αποδυνάμωση του συστήματος υγείας και όχι μόνο. Πάντα όμως αυτοί που στο τέλος χρεώνονται με λάθη είναι ελάχιστοι όμως αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, είναι οι πολίτες και έτσι συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση.

Η Μ.Ε.Θ. της Πτολεμαίδας, με έξι ενεργές κλίνες παλαιότερα και τρεις τώρα, στερείται ιατρών, αφού η παρουσία μίας εντατικολόγου αποσπασμένης από το νοσοκομείο Κοζάνης και ενός επικουρικού ιατρού δεν επαρκεί να επιλύσει το πρόβλημα της πλήρους κάλυψης.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η απόφαση μετακίνησης για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, τριών γιατρών από την Μ.Ε.Θ. της Έδεσσας.

μαματσειο Απαράδεκτα και αυθαίρετα, ο υποδιοικητής της Γ΄ Υ.Π.Ε. κος  Νάνος, έκρινε κατ αυτόν ορθολογιστικά και τεχνοκρατικά, ότι δεν υπήρχε καμία ανάγκη  ενημέρωσής μου, ως διευθύντριας και ως επιστημονικά υπεύθυνης του τμήματός μου, για το τι σκόπευε να πράξει.  Η δικαιολογία ότι έπρεπε να αποσπάσει την συναίνεση πρώτα των συναδέλφων και συνεργατών μου, και κατόπιν να με ενημερώσει,  ήταν πλήρως αστήριχτη και αδικαιολόγητη, αθέμιτη και αντιδεοντολογική και η συμπεριφορά του κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε, με δική μου πρωτοβουλία, κατόπιν βέβαια εορτής, ήταν πλήρως αλαζονική, ειρωνική ,  η διάθεσή του ήταν μηδαμινή ως προς το να κατανοήσει τα λεγόμενά μου, να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις  και απαντήσεις. Με εμφανή δυσαρέσκεια  ως προς την απώλεια του πολύτιμου χρόνου του, προέβη στην επιτακτική και εκβιαστική έγγραφη απόφαση μετακίνησης των ιατρών μου, εμμένων  περί αναμονής επικουρικού, πράγμα που σαφώς αμφισβητείται...

Προκύπτουν ερωτηματικά και συμπεράσματα ταυτόχρονα.

  1. Αναμένουμε από την Υ.Π.Ε., ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του κλάδου μας και του υπουργείου, να μάχεται για την βέλτιστη, το δυνατόν, παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη, και για την ευόδωση του  έργου μας, και  όχι την αμφισβήτηση και την παρεμπόδισή του. Το κομμάτι εξυπηρέτησης πολιτικών η άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, καθώς και του πολιτικού “φαίνεσθαι” απέναντι στον πολίτη της όποιας πόλης, ουδόλως  μας  αφορά εμάς ως γιατρούς και όλους μας ως λειτουργούς υγείας, σε όποιο τομέα και αν ανήκουμε.
  2. Η όποια παράκαμψη ενός διευθυντή τμήματος για θέματα που αφορούν άμεσα συνεργάτες και ειδικά ιατρικό προσωπικό, ηθελημένη η όχι, σκόπιμη ή όχι, αποτελεί πρόκληση και αυθαιρεσία, που μόνο καλή διάθεση για συνεργασία δεν επιτυγχάνει. Αντιθέτως, μπορεί να ανοίξει ασκούς του Αιόλου.
  3. Για ποιο λόγο το νοσοκομείο της Έδεσσας, για πολλοστή φορά γίνεται στόχος αποδυνάμωσης; Ξεκίνησε με το θέμα της έδρας, ακολούθησε το θέμα της μαιευτικής κλινικής, της ορθοπεδικής κλινικής, και τώρα η Μ.Ε.Θ.. Yπάρχουν άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας , όπου οι  εφημερεύοντες ιατροί αριθμούν δύο και τρεις ανά εφημερία, η από τα ΚΕΛΠΝΟ, που θα έδιδαν μία μόνιμη λύση, έως να γίνουν επιτέλους προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην Μ.Ε.Θ της Πτολεμαίδας. Δεν θα ήταν σωστότερο και δικαιότερο να κάνουν όλοι εκ περιτροπής κάποιες εφημερίες: Μήπως ο στόχος των διοικούντων είναι άλλος από αυτόν που φαίνεται; Μήπως η στοχευμένη μετακίνηση, αποτελεί έναυσμα άλλων επακολουθούμενων μετακινήσεων και δράσεων; Και μήπως η τακτική της μη έγκαιρης ενημέρωσης υιοθετείται γενικώς, σύμφωνα με το ρητό “η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα”.
  4. Εδώ και ένα χρόνο, όλες οι προκηρύξεις για τη Μ.Ε.Θ. του Μποδοσάκειου,  τυγχάνουν  άγονες. Η έλευση επικουρικού εις το… μέλλον στερείται φερεγγυότητας, αποπνέει προχειρότητα, μη προγραμματισμό, και θέτει σε μέγιστο κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
  5. Η ήδη υπηρετούσα στη Μ.Ε.Θ. του Μποδοσάκειου γιατρός, επικαλείται τον νόμο περί μη διενέργειας πέραν των επτά εφημεριών μηνιαίως, και καλώς πράττει. Με τη δική μας βοήθεια, το πρόβλημα θα διογκωθεί, διότι με την  αύξηση των ημερών λειτουργίας, ,θα επαυξάνεται ο αριθμός των εισερχομένων ασθενών, των οποίων άγνωστη η τύχη, όταν την επόμενη ημέρα  δεν θα υπάρχει εφημερεύων. Θα διακομισθούν; Είναι σε θέση; Από ποιόν; Και αν δεν υπάρχει ελεύθερη κλίνη σε άλλη Μ.Ε.Θ ; Και αν αυτή είναι στην Αλεξανδρούπολη; Ποιος θα παραμείνει να παρακολουθήσει; Ποιος θα δώσει λύση σε αυτό; Και πάλι θα είναι λύση τελευταίας στιγμής;
  1. Οι γιατροί του νοσοκομείου Έδεσσας,  εμπίπτουν όπως όλοι, στο νόμο περί ανώτατου ορίου εφημεριών… Ηδη στην Έδεσσα οι συνεργάτες μου κάνουν  από 8 (οκτώ) εφημερίες μηνιαίως… Επί πλέον η  έγγραφη απόφαση της Υ.Π.Ε., δεν  αναφέρει επακριβώς α.ποιες είναι οι έκτακτες και επείγουσες ανάγκες κάλυψης, οι εφημερίες η και πρωινό ωράριο; β. πως ακριβώς θα αποπληρωθούν οι εφημερίες αυτές, εφόσον ήδη οι διενεργούμενες στη Μ.Ε.Θ. της Έδεσσας, υπερβαίνουν το πλαφον;.

 

Λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και νομικές διατάξεις

  1. {Υ10α/Γ.Π.οικ80330/21-08-2012 Εγκύκλιος του Υπουργού Υγείας.όπου «Τεκμαίρεται ότι  η αποζημίωση για εφημερίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τον οριζόμενο από το νόμο αριθμό εφημεριών>>
  2. άρθρο 9 παρ.3, περ. α’ του Ν.3329 ότι <<δεν είναιδυνατόν να επιβληθεί η πραγματοποίησή τους με εντολή εκτέλεσης(“εντέλλεσθαι”) και να υποχρεωθεί ο θιγόμενος Ιατρός, ερήμην του και παρά την αντίθεσή του, να εκτελέσει, όταν η συγκεκριμένη εντολή είναι προδήλως παράνομη και αντισυνταγματική, σύμφωνα με τις ως άνω αναφερθείσες διατάξεις, δεδομένου ότι η σχετική  αποζημίωση καθίσταται ανέφικτη>

 Ως ιατρός του Ε.Σ.Υ., {προσφέρω υπηρεσίες από το 1994 στην Μ.Ε.Θ. Έδεσσας]  διενήργησα  15 έως και 20 εφημερίες, χωρίς ανταμοιβή, προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία της,  καθότι κατά καιρούς ήμουν μόνη εφημερεύουσα ιατρός….Σήμερα, αντιλαμβάνομαι τα ρίσκα που έπαιρνα, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, πρέπει από όλους να είναι σεβαστά και υπολογίσιμα, αφού πλέον οι συνθήκες είναι πλέον  επίφοβες, οι ασθενείς πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις, οι μονάδες είναι απαραίτητο να λειτουργούν με άλλες προδιαγραφές και πιο απαιτητικές δικλείδες  ασφαλείας. Με συγκεκριμένο αριθμό γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπά δεδομένα όπως μας τα καθορίζουν οι κανονισμοί της Ε.Ο.Κ. και πάντα με γνώμονα την βέλτιστη παροχή των υπηρεσιών. Κάθε παρέκκλιση από αυτό εγκυμονεί παράβαση και επικινδυνότητα.

 

Πολιτικές πρωτοβουλίες,  με παραμέτρους πέραν της ιατρικής δεοντολογίας και με προσωρινά ημίμετρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια των ασθενών,  είναι καταδικαστέες. Ο πολίτης της κάθε πόλης  θέλει και οφείλει να γνωρίζει την αλήθεια και επ αυτής θα συμπράξει και θα κατανοήσει, διαφορετικά θα είναι εκ των πραγμάτων αντιμέτωπος.

 Αποδέχθηκα την συναίνεση των συναδέλφων μου και συνεργατών μου, να κάνουν δύο εφημερίες τον Ιούνιο {από μία ο καθένας},  ουδεμία όμως περεταίρω, εφόσον πιστεύω ακράδαντα ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, αντιθέτως διογκώνεται.

Το νοσοκομείο Μποδοσάκειο-Μαμάτσειο θα έχει την ολοκληρωμένη στήρηξή μας με περιστατικά που θα μπορούμε να νοσηλεύσουμε στη Μ.Ε.Θ. όπως ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΞΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ!

Η Μ.Ε.Θ. της Πτολεμαίδας χρήζει ψύχραιμης αντιμετώπισης, επανεξέτασης δεδομένων και αποφασιστικές, ριζοσπαστικές και προπάντων οριστικές  λύσεις.

εφη ταμβισκουΣας ευχαριστώ

ΤΑΜΒΙΣΚΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Μ.Ε.Θ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΈΔΕΣΣΑΣ

Γ.Ν.ΠΕΛΛΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΈΔΕΣΣΑΣ{ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ-Κ.Υ.}