Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών 2013 πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεντεύξεων της Μονής Λαζαριστών, όπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος  Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου, και εκπρόσωποι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης  παρουσίασαν τις εκδηλώσεις.

          λαζαριστεσ 5  “Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κεντρικός μας στόχος και τη φετινή χρονιά, είναι το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο, ώστε να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον του κοινού που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Παράλληλα όμως, φέτος, συνειδητά επιλέξαμε να δώσουμε περισσότερο χώρο στα ελληνικά σχήματα γιατί πρώτον πιστεύουμε στις εξαιρετικές εμπνεύσεις και το ταλέντο των Ελλήνων καλλιτεχνών και δεύτερον θέλουμε να τους στηρίξουμε σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

            Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, το οποίο “αποτελεί μια ξεχωριστή διοργάνωση, με μεγάλη σημασία για την τοπική κοινωνία και  πυλώνα για ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη”. Παράλληλα, εξήρε την πολύ καλή συνεργασία της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας “με σημαντικούς και αναγνωρισμένους φορείς του τόπου μας, όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, και ο Δήμος Παύλου Μελά”, επισημαίνοντας ότι “σε όλους τους τομείς, τα αποτελέσματα έρχονται μέσα από τις συνέργειες”.

 

           λαζαριστεσ 4 Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο πολιτισμός αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ο κεντρικός μας στόχος είναι η ανάδειξη, η προβολή και η αξιοποίηση της τεράστιας και ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα η ουσιαστική επένδυση στο σύγχρονο πολιτισμό με την υποστήριξη δράσεων που συνδυάζουν την ποιότητα με την αποδοχή και το ενδιαφέρον του κοινού”,  υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας κατά την ομιλία του. “Η εξωστρέφεια αποτελεί πυλώνα για την Κεντρική Μακεδονία στη νέα εποχή και ένα από τα δομικά συστατικά της εξωστρέφειας είναι βεβαίως, ο πολιτισμός. Στην προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε την περιοχή μας, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πολιτιστικά δρώμενα, οι συναυλίες, οι παραστάσεις, οι εκθέσεις, ευρύτερα ο πολιτισμός που παράγεται στον τόπο μας, αποτελούν πεδίο στο οποίο διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα”, κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

            Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος έκανε λόγο για “μια νέα προσπάθεια προκειμένου να αναβαθμίσουμε και να αναδείξουμε το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, με γνώμονα και τη λογική που υπηρετεί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας να σταματήσει να λειτουργεί ο φορέας, ως κρατικοδίαιτος οργανισμός”. “Θα φροντίσουμε ώστε να εφαρμόσουμε την ίδια λογική όχι μόνο στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, αλλά και στη λειτουργία του ομώνυμου οργανισμού, ώστε να παράγονται έσοδα και να καταστεί εφικτό η Μονή Λαζαριστών να λειτουργήσει αυτοχρηματοδοτούμενη”, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά μίλησε επίσης για το ανταγωνιστικό περιεχόμενο του καλλιτεχνικού προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών και τις χαμηλές τιμές, που έχουν διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. “Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών αποτελεί έναν από τους κυριότερους πολιτισμικούς θεσμούς της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η ανάδειξή του δεν συνιστά μόνο στρατηγική για τον πολιτισμό, αλλά μέριμνα για την ευρύτερη ανάδειξη της περιοχής”, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

λαζαριστεσ 3Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

 

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών για το 2013 έχει ως εξής:

Παρασκευή 31/5/2013:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

 

Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Εκδηλώσεις των σχολείων της περιοχής

 

Τρίτη 4 Ιουνίου ως Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ των σπουδαστών της ΑΚΤΟ με έργα επηρεασμένα από τη Ρώσικη Πρωτοπορία

 

Παρασκευή 7 Ιουνίου και Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΜΙΚΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ -Εκδηλώσεις για παιδιά

 

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Συναυλία ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ

 

 

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Συναυλία ΑΛΚΙΝΟΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

 

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Συναυλία ΝΑΤΑΣΣΑΣ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ

 

λαζαριστεσ 1Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Συναυλία ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

 

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η Θεσσαλονίκη τραγουδάει τον ΜΑΝΩΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ

 

Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Παιδική Θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη

Ο ΑΙΣΩΠΟΣ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ

 

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Συναυλία “Οι γυναίκες της ΠΕΤΡΑΣ ENCARDIA και ΠΛΕΙΑΔΕΣ”

 

λαζαριστεσ 2Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Συναυλία ΕΛΕΩΝΟΡΑΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

 

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Συναυλία ΝΟΤΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ

 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Συναυλία “οι αγορές του Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ” (Λίουγκος, Κυπραίου, Αβραμίδου)

 

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Συναυλία ΕΛΛΗΣ ΠΑΣΠΑΛΑ και APURIMAC

 

Έναρξη 18 Ιουλίου 2013 (για 20 παραστάσεις)

Θέατρο

Ο ΛΕΠΡΕΝΤΗΣ του Μ. Χουρμούζη, απ’ το ΚΘΒΕ

 

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ

 

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Συναυλία ΕΛΕΝΗΣ ΔΗΜΟΥ και EMIGRE

 

Δευτέρα 15 Ιουλίου

Συναυλία DULCE PONTES αφιέρωμα στον ENNIO MORICONE

 

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ Β. ΣΑΒΒΙΔΗ και Α. ΚΑΡΑΚΟΤΑΣ

 

ΤΡ 23-7

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ

με τον Θωμά Κοροβίνη

 

ΔΕ 29-7

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΛΗΡΩΜΑ και ΕΚΜΕΚ

 

ΤΡ 30-7

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ

Απ. Δημητρακόπουλλος-Ν. Χρηστίδου και Σοφιά Βαϊνά.

 

ΤΡ 27, ΤΕ 28, ΠΕ 29-8

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

 

ΔΕ 2-9

Συναυλία  SLEEPIN PILOW και VIPER VINKINGS

 

ΤΕ 4-9

Συναυλία ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΠΑ 6 και ΣΑ 9-9

ALEXANDER Rock Οpera

 

ΤΡ 10-9

FAME, το μιούζικαλ