χοιδησ«Φωτιά στα τόπια» βάζει η κεντρική εξουσία με το προωθούμενο και υπό συζήτηση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο – σκούπα.

     Ο Δήμος Σκύδρας, αν και δεν έχει στις υπηρεσίες του δημοτικούς αστυνόμους και σχολικούς φύλακες, εντούτοις, στέκεται αναφανδόν αλληλέγγυος και συμπαραστάτης των άλλων Δήμων της χώρας, ώστε ν΄ αναχαιτισθεί το κύμα ισοπέδωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και για να προληφθούν τα χειρότερα μελλούμενα.

     Οι ιθύνοντες, χωρίς ίχνος ρεαλισμού και ευαισθησίας, υποκύπτοντας στα προστάγματα και στα ψυχρά κελεύσματα της τρόικας και της απάνθρωπης απολυτότητας των αριθμών, με στενόμυαλη και στενόκαρδη αντίληψη και πρακτική, με ευκαιριακούς και πρόχειρους σχεδιασμούς προβαίνουν στην λήψη και στην εφαρμογή επαχθών και σκληρότατων μέτρων, χωρίς να έχουν σταθμίσει τις συνέπειες των ενεργειών τους.

     Η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης δεν επιτυγχάνεται με απολύσεις και εκβιαστικά διλήμματα της τελευταίας στιγμής. Αλλά με ορθολογικό προγραμματισμό, αξιολόγηση  (σε συνάρτηση της  ατομικής αποδοτικότητας του υπαλλήλου και  της ομαδικής αποδοτικότητας του τμήματος  ή της διεύθυνσης στην οποία ανήκει), ανάληψη κι απόδοση ευθυνών, συναίσθηση της πραγματικότητας και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων ενός εκάστου κι  όλων μαζί. Κυρίως, όμως, επιτυγχάνεται με ειλικρινή διάλογο, συναίνεση και αμοιβαιότητα όλων των εμπλεκομένων, πάντα έχοντας ως μέτρο το συμφέρον και τις ανάγκες των πολιτών.

     ΄Αλλωστε, ας μην ξεχνάει κανείς ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πάνω απ΄ όλα ένας ανθρώπινος θεσμός που ενισχύει τους αρμούς της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης.

     Καλούμε, λοιπόν, την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και την κεντρική εξουσία εν γένει να εγκαταλείψει την άφρονα, αδιάλλακτη κι εγωιστική της στάση απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Ενός διαλόγου  ουσιαστικού, αληθινού, για όλα τα καυτά θέματα της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης. Διαλόγου αλληλοκατανόησης, κοινού συμφέροντος, χωρίς κρυφές ατζέντες και με όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι.

     Αντίθετα, οι υπουργικοί τακτικισμοί και οι δήθεν υπαναχωρήσεις στο παρά πέντε μοιάζουν με το τυρί στη φάκα, (ως αυτοδιοίκηση πρέπει ν΄ απαντήσουμε : ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε).

     Περαιτέρω υποβάθμιση κι απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού θα οδηγήσει με χειρουργική ακρίβεια, όχι σε successstory, αλλά σε suspensestory.

     ΄Εχω δηλώσει και παλαιότερα και χάριν της επικαιρότητας θα το επαναλάβω, ότι ο σημερινός θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως τον βιώνουμε  με υπαιτιότητα του κράτους, έχει καταντήσει καρικατούρα, ευτελής φιγούρα του πραγματικού θεσμού. Του πραγματικού θεσμού, όπως τον θέλουν οι  συμπολίτες μας κι όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας.

     Η συνεχιζόμενη κατακρήμνιση του θεσμού : χωρίς ικανούς πόρους, χωρίς αυτοτέλεια, χωρίς επαρκή στελέχωση, χωρίς τεχνογνωσία, με αρμοδιότητες στον αέρα σπρώχνουν τους Δήμους, παρά τη θέληση και τις προσπάθειές μας, στη βάση του γκρεμού. Ως εδώ και μη παρέκει.

     Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων με κριτήρια που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης : κεντρική εξουσία – τοπική αυτοδιοίκηση – εργαζόμενοι.

     Στο Δήμο Σκύδρας κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει. Το αντίθετο μάλιστα. Απαιτείται, βέβαια, να γίνουν εσωτερικές αναδιαρθρώσεις. Kάθε υπάλληλος πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και υπόλογος για τις αρμοδιότητες και τις πράξεις του κι όχι ο αιρετός, τον οποίο ο υπάλληλος θα πρέπει να κρατά πλήρως ενημερωμένο, να επισπεύδει και να ολοκληρώνει όλες τις εργασίες της αρμοδιότητάς του κι όχι να ενημερώνει και να πιέζει ο αιρετός τον υπάλληλο ώστε να είναι συνεπής και ακέραιος ως προς τις υπηρεσιακές του υποχρεώσεις.  Θα πρέπει, επίσης, να επιδεικνύει  ενδιαφέρον για την εργασία του, σεβασμό και προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δημοτών,  ώστε ο Δήμος μας να λειτουργεί «ορθώς και ταχέως» με γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία όλων των συμπολιτών μας.

     Στην παρούσα φάση, εκτιμώντας τα τωρινά δεδομένα, ο Δήμος Σκύδρας δεν έχει άλλη επιλογή. Συμπαρατασσόμενος, λοιπόν. ακολουθώντας και υιοθετώντας τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα  των συλλογικών του οργάνων (Π.Ε.Δ./Κ.Μ. και Κ.Ε.Δ.Ε.) θα συμμετάσχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 15 έως την Τετάρτη 17 Ιουλίου τ.ε., αναστέλλοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών του, πλην της λειτουργίας των κοινωνικοπρονοιακών δομών, της καθαριότητας και της πολιτικής προστασίας, μ΄ εξαίρεση την Τρίτη 16 Ιουλίου που κηρύσσεται ως ημέρα γενικής απεργίας.

     Ολοκληρώνοντας :

     Καλούμε την κεντρική εξουσία να λάβει  σοβαρά υπόψη της όλα τα παραπάνω εκτεθέντα.

     Εφιστούμε την προσοχή τω στελεχών μας ώστε να βρίσκονται σ΄ εγρήγορση.

     Και τέλος, ζητούμε την κατανόηση και τη συγγνώμη των συμπολιτών μας για την όποια ταλαιπωρία υποστούν κατά τη διάρκεια του προαναφερόμενου τριημέρου.    

 

                                                                                                           

 

                                                                                                 Ο Δήμαρχος Σκύδρας

                      

                                                                                                      Γιώργος  Χοΐδης