Εντός της ημέρας ενδέχεται να προσαρμοστεί στον χώρο της εστίασης η μείωση του Φ.Π.Α. από το 23% στο 13% και οι επιχειρηματίες πρέπει να προσαρμόσουν τις ταμειακές τους μηχανές.

Την Τρίτη οι εστιάτορες θα παραλάβουν τα πρώτα 10.000 σήματα που ειδοποιούν τους καταναλωτές για τις μειώσεις στις τιμές. Οι καταστηματάρχες υπολογίζουν πως θα χρειασθούν 1 με 2 ημέρες για να ρυθμίσουν τις ταμειακές τους μηχανές : εάν η εγκύκλιος τελικά εκδοθεί σήμερα, η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 1η Αυγούστου.

Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ όσοι επιχειρηματίες αντιμετωπίσουν προβλήματα προσαρμογής των ταμειακών μηχανών τους θα αντιμετωπίζονται με σχετική ανεκτικότητα.

Το edessanews.gr επισκέφτθηκε τέσσερα καταστήματα (χώροι εστίασης) και τους θέσαμε τρία ερωτήματα.

α)  Σε τι βαθμό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις η μείωση του Φ.Π.Α. από το 23% στο 13% κι αν αυτό συμβάλλει στη μείωση των τιμών, στους χώρους εστίασης, για τους καταναλωτές.

β) Το μέτρο αρχίζει από την 1 με 2 Αυγούστου πιλωτικά μέχρι τον Δεκέμβριο, πιστεύεις να τονωθεί η Κρατική οικονομία και θα συνεχιστεί το μέτρο ή θα καταργηθεί;

γ)  Με όλους τους φόρους που έχει εισπράξει το Κράτος μας από τους πολίτες (τέλος αλλυλεγγύης, τέλος επιτηδεύγματος, ΕΤΗΔΕΕ κ.τ.λ.), είσαι ευχαριστημένος με τη δουλειά που έχει γίνει από τους πολιτικούς μας; Διαχειρίζονται καλύτερα το χρήμα που μας παίρνουν και πιάνει τόπο;

Κωνσταντίνος Ουλεμάνης – Χρήστος Σερέτης – Θωμάς Νάστος “ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ”

IFα) Αρχικά η μείωση Φ.Π.Α. θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις ώστε να κινηθούν, να μπορέσουν να αγοράσουν νέα προϊόντα, πράγμα που βοηθάει την ανάπτυξη και τη βελτίωση του κάθε καταστήματος. Ακόμη αυτό θα συμβάλλει αισθητά στη μείωση των ήδη χαμηλών τιμών λόγω κρίσης.

β) Πιστεύω το Φ.Π.Α. θα παραμείνει στο 13%. Θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την κίνηση της Ελληνικής αγοράς, γεγονός που θα ωθήσει ολόκληρη την οικονομία της Χώρας για τα πρώτα βήματα της ανάκαμψης από την αισχρή κατάσταση που επικρατεί ως τώρα.

γ) Παρόλο που το ανικανοποίητο έργο των πολιτικών έχει προκαλέσει μια μεγάλη θύελλα αντιδράσεων στους πολίτες, θέλω να πιστεύω πως κάνουν ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι τους διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν κάτι παραπάνω λόγω της ανώτατης διοικητικής εξουσίας που είχαμε ενταχθεί προκειμένου να βγούμε από την κρίση.

Δωρα Γιόντη “Γευσηδρόμιο”

IFα) Πιστεύω ότι η μείωση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις κατά ένα μικρό ποσοστό αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα με τους καταναλωτές, γιατί θα ζητάνε μείωση τιμών και νομίζω ότι θα παρθούν χειρότερα μέτρα από το 23%.

β) Πιστεύω ότι δεν θα καταργηθεί αλλά θα βγει κάτι χειρότερο.

γ) Πιστεύω ότι η διαχείρηση γίνεται υπέρ των μεγάλων και εις βάρος των μικρών.

 

 

Τρύφων Κίκος “Ουσίες”

IFα) Είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει και στη μείωση των τιμών αλλά και στην αύξηση των εσόδων του Κράτους.

β) Μάλλον θα συνεχιστεί το μέτρο να ισχύει αφού η οικονομία της Ελλάδας βασίζεται στον τουρισμό κατά 40%.

γ) Δυστυχώς όχι.

 

 

 

Παπαδόπουλος Θανάσης “Θωμάς”

IFα) Θα είναι μια ανάσα για τις επιχειρήσεις αλλά όσον αφορά το να μειωθούν οι τιμές θα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί οι περισσότεροι τις έχουν απορροφήσει. Ακόμη κι όταν ήταν 11%, κι όταν ήταν 13 % κι όταν ήταν 23% οι αυξήσεις απορροφήθηκαν όλες από τους καταστηματάρχες. Θα τις κρατήσουμε στο ίδιο επίπεδο.

β) Όσο η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή μειώνεται είναι το ίδιο πράγμα για το Κράτος και χειρότερα.

γ) Όχι δεν ξέρουν να τα διαχειριστούν τα χρήματα που έχουμε πληρώσει από τους φόρους. Δυστυχώς πήγαν στα καλύτερα σχολεία αλλά δεν ξέρουν να τα διαχειριστούν γιατί δεν έχουν δουλέψει και ποτέ τους, δεν γνωρίζουν καλά την αγορά γιατί από τα γραφεία τους δεν μπορούν να γνωρίζουν τίποτε.