Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συμμετέχουν ενεργά στο έργο της ενημέρωσης, πρόληψης και ελέγχου για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού

 

Ομιλία-Ηπατίτιδα-1Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για την Ηπατίτιδα, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση, κεντρικός ομιλητής της οποίας ήταν ο Διευθυντής του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Έδεσσας κ. Σταύρος Νούσης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ συμμετείχαν Διευθυντές, Προιστάμενοι και πολλά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, άλλων υπηρεσιών του Διοικητηρίου και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης, τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης ενώ ο κ. Νούσης παρουσίασε περισσότερες πληροφορίες τις οποίες είναι σημαντικό να γνωρίζουμε. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι ο ιός απαντάται σε τρεις διαφορετικές μορφές A, Bκαι C. Για τις δύο πρώτες μορφές υπάρχει εμβόλιο και ο νεαρός πληθυσμός της Ελλάδας έχει εμβολιαστεί μέσα από τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να προβούν σε εξετάσεις και στη συνέχεια να εμβολιαστούν.

 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων των φορέων ηπατίτιδας Α και Β τα συμπτώματα είναι ελαφριάς μορφής και σπάνια χρειάζεται νοσηλεία. Οι φορείς της ηπατίτιδας τύπου C μπαίνουν υποχρεωτικά σε θεραπευτικό πρόγραμμα, καθώς οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, μέσω του οποίου αναμένεται συνήθως ίαση. Τα άτομα που είναι φορείς του ιού μπορούν να τεκνοποιήσουν, ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρών στο στάδιο του προγεννητικού ελέγχου και αμέσως με τη γέννηση των νεογνών (χρειάζεται να εμβολιαστούν άμεσα και να τους χορηγηθούν αντισώματα για προστασία από πιθανή μόλυνση).    

 

Η μετάδοση των ιών της ηπατίτιδας γίνεται με το αίμα, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κοινή χρήση οδοντόβουρτσας, σύριγγας ή ξυραφιών και οπωσδήποτε κατά την σεξουαλική επαφή (συνιστάται η χρήση προφυλακτικού) ή οποιασδήποτε άλλης επαφής με αίμα ή παράγωγά του. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών καθώς επίσης και λιπαρών τροφών επιβαρύνει το συκώτι, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται από αυτούς που θέλουν να προσέχουν την υγεία τους.                  

 

Με την ευκαιρία ο κ. Νούσης τόνισε ότι οι τρόποι μετάδοσης και προφύλαξης των ιών της ηπατίτιδας είναι κοινοί με τον ιό HIV, τον ιό του AIDS όπως αναφέρεται συνηθέστερα. Σ’ όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στα κέντρα ενημέρωσης πανελλαδικά παρέχεται δωρεάν εξέταση σε άτομα που έχουν την υπόνοια ότι μπορεί να είναι φορείς.

 

Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Νούση για την ομιλία του και επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις στην κατεύθυνση της πρόληψης και ενημέρωσης.

 

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη:

 

«Η ηπατίτιδα είναι μία δύσκολη και ύπουλη ασθένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα βρίσκονται στο «σκοτάδι» καθώς 8 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και «σιωπηλή νόσος». Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας η οποία αφορά πεντακόσιες χιλιάδες περίπου έλληνες φορείς και ασθενείς. Η πρόληψη λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντική. Μας ενδιαφέρει επίσης, να αποτρέψουμε την συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση που υφίστανται άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

 

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την πρόληψη της ηπατίτιδας. Το σημείο αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς συνδυάζεται με την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες και τουρίστες της Πέλλας. Το προσωπικό των επιχειρήσεων είναι σημαντικό να γνωρίζει τα μέσα πρόληψης που απαιτούνται και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων να φροντίζουν για την εφαρμογή τους. Αυτή είναι εξάλλου και η λογική της Διασφάλισης Ποιότητας.

 

Η οικονομική κρίση θέτει επιπλέον εμπόδια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας.

 

Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι δυσχεραίνουν τις επενδύσεις στην υγεία και την ασφάλεια ενώ πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τις ανάλογες εξετάσεις, να εμβολιαστούν όπου αυτό είναι δυνατό ή ακόμη και να μπουν σ’ ένα πρόγραμμα θεραπείας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας συνεργάζεται με τις ιατρικές υπηρεσίες ώστε να στηρίξουμε το έργο της πρόληψης, ενημέρωσης και εμβολιασμού που είναι τόσο σημαντικά στη μάχη για τον περιορισμό της μετάδοσης των ιών».