Με έντονο τρόπο έχει δει το φως της δημοσιότητας η κοινή επιστολή παραίτησης 25 Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο σκεπτικό της επιστολής αναφέρονται σε αδρές γραμμές τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας του θεσμού, ενώ γίνεται λόγος για «την πολιτική εξουθένωση, την ηθική εξόντωση, την θεσμική εξαφάνιση, τον διοικητικό εκμηδενισμό, τον οικονομικό όλεθρο, τον κοινωνικό ευνουχισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η επιστολή καταλήγει με έκκληση για σεβασμό στην ιστορία του θεσμού και κατάθεση των παραιτήσεων από τα δημοτικά αξιώματα, με παράλληλη δήλωση ότι συνεχίζεται ο αγώνας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Προσυπέγραψα το κείμενο και απέστειλα την επιστολή στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
Ένα πρώτο ζήτημα που πρέπει να θιγεί είναι ότι ενώ η επιστολή παραίτησης των Δημάρχων έχει ημερομηνία 23 Ιουλίου, στον Δήμο Έδεσσας και κάποιους άλλους Δήμους τη λάβαμε στις 24 Ιουλίου, οπότε οι αντιδράσεις πολλών Δημάρχων –μεταξύ αυτών και εμού- έγιναν μεταχρονολογημένα.
Εκτός αυτού έθεσα κάποιες επιφυλάξεις, διότι πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να σεβαστούμε οι ίδιοι το θεσμικό μας ρόλο. Η σημαντικότερη σχετίζεται με την αντίδραση της ΚΕΔΕ, που πρέπει να ενεργήσει ανάλογα και με πιο οργανωμένο τρόπο, έτσι ώστε να υπάρξει αντίδραση του συνόλου της αυτοδιοίκησης της χώρας.
Παράλληλα, πρέπει να διαφυλάξουμε τη νομιμότητα των ενεργειών μας έτσι ώστε οι παραιτήσεις των Δημάρχων να μην είναι απλώς ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, που μοιραία θα προκαλέσει το χλευασμό των πολιτών και την περαιτέρω απαξίωση του θεσμού. Είναι δεδομένο ότι οι παραιτήσεις των Δημάρχων για να είναι έγκυρες δεν απευθύνονται στον Πρωθυπουργό της χώρας με μία απλή επιστολή, αλλά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τήρηση της θεσμικής διαδικασίας.
Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι το θέμα της παραίτησης των Δημάρχων πρέπει να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα, όπως είναι οι Δημοτικές Ομάδες και τα Δημοτικά Συμβούλια. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ευρύς κοινωνικός διάλογος στον οποίο θα καλέσουμε να συμμετάσχουν και οι πολίτες για να αντιληφθούν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, ενώ ταυτόχρονα οι παραιτήσεις θα έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση καθώς δεν θα είναι απόφαση ενός ατόμου αλλά ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών σχηματισμών.
Από την πλευρά μου συμμετέχω σε όλους τους αγώνες και όλες τις προσπάθειες για αντίδραση στην καταστροφική πολιτική που ακολουθείται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαι από τους λίγους, δυστυχώς, Δημάρχους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τις καταργήσεις δημοτικών υπηρεσιών και τις απολύσεις υπαλλήλων. Με τις καταργήσεις δημοτικών υπηρεσιών πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχτηκε ένα δυνατό ράπισμα που θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον, αλλά δεν είδα σοβαρές αντιδράσεις από τους μεγάλους Δήμους της χώρας.
Προσυπέγραψα το κείμενο παραίτησης, όπως προανέφερα, όμως θέτω τις επιφυλάξεις μου για τον τρόπο με τον οποίο έγινε όλη η κίνηση. Θεωρώ ότι απαιτείται καλύτερη οργάνωση για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να οργανώσουμε μία συλλογική και σοβαρή προσπάθεια κινητοποίησης. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτέλεσμα για τη βελτίωση της κατάστασης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη διαφύλαξη του αναπτυξιακού ρόλου του θεσμού.