Jelina_Makrantonaki_sto_2o_diethnes_sinedrio_VelehradΣτο 2ο διεθνές συνέδριο με θέμα “Ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί δρόμοι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου”, που πραγματοποιήθηκε στο Velehrad της Τσεχίας στις 25 και 26 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο ομότιτλου προγράμματος, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Την ΠΚΜ εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τζελίνα Μακραντωνάκη, ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας του Ζλιν της Τσεχίας.

            Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προτάθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα ακόμη πρόγραμμα ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικό με θέματα τουριστικής αξιοποίησης της πολιτισμικής και βιομηχανικής κληρονομιάς. Συζητήθηκε δε η χρήση ενός κοινού σήματος για τις δράσεις των περιοχών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα,  η θέσπιση κανόνων για τη χρήση του, όπως επίσης και η υιοθέτηση  καλών πρακτικών.

«Οι “ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί δρόμοι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθoδίου” αποτελούν μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία βασίζεται στις κοινές ιστορικές και θρησκευτικές καταβολές των ομόδοξων εταίρων μας στην Ευρώπη.  Συνιστά επίσης μια σημαντική πρόταση στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μια περιοχή με πλούσια πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά.

            Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η συνεισφορά των Αγίων  Κυρίλλου και Μεθοδίου στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό των Σλάβων αποκτά ιδιαίτερο νόημα, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι γενέτειρα των δύο ιεραποστόλων, γεγονός που οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς. Είναι εξάλλου αναγκαίο όλη η Ευρώπη και όχι μόνο οι σλαβόφωνες χώρες να επανεκτιμήσει την αδιαμφισβήτητη αξία του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου”,  δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τζελίνα  Μακραντωνάκη.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τα  1150 χρόνια από  την αποστολή των Φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοραβία της σημερινής Τσεχίας, όπου διοργανώνονται δράσεις από φορείς της πόλης.