Την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η μεταρρύθμιση που αφορά την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. «Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει γρήγορα» δήλωσε, ενώ χαρακτήρισε το μέτρο ως διαρθρωτικό και όχι αποκλειστικά ως δημοσιονομικό.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των Δήμων ο κ. Μιχελάκης θα πρέπει να γίνει όχι επειδή κάποιοι το ζητούν, αλλά γιατί πρέπει να γίνει.

mixelakis_aftodioikisi-620x320«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο δήμου με ιδανικές δομές και μετά να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση. Να δούμε πόσο προσωπικό χρειάζεται για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι δήμαρχοι έχουν καταλάβει ότι αυτό πρέπει να γίνει και η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί», τόνισε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στα κριτήρια αξιολόγησης: «Ένα κριτήριο μπορεί να είναι το πληθυσμιακό, το παραγόμενο έργο της κάθε υπηρεσίας, πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται για να φέρουν σε πέρας το έργο μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας. Δεν μπορούμε όμως να βάλουμε τα ίδια κριτήρια σε όλους τους δήμους. Ένας νησιωτικός δήμος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα που έχει ένας αστικός δήμος ή ένας ορεινός δήμος. Αν δεν γίνει καταγραφή ώστε να δούμε τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι θα φύγουν ή πόσοι θα μείνουν»

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε επίσης ότι οι οριζόντιες περικοπές είναι άδικες. «Το ζήτημα είναι για να μην φθάνουμε σε οριζόντιες περικοπές να κάνουμε αξιολόγηση. Να δούμε για παράδειγμα σε ποιες υπηρεσίες μέσα σε ένα δήμο υπάρχει υπερστελέχωση και που υποστελέχωση ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε προσωπικό από την μία υπηρεσία στην άλλη», σημείωσε και υπογράμμισε: «Εάν δεν γίνει η αξιολόγηση των δομών, να δούμε πραγματικά τι πρέπει να κάνουμε, τον Δεκέμβριο θα ξαναφτάσουμε σε οριζόντιες περικοπές. Όχι μόνο στους ΟΤΑ αλλά και στο δημόσιο. Γιατί αμφιβάλετε ότι φτάσαμε στις οριζόντιες περικοπές γιατί δεν έγινε στο παρελθόν αυτό που κάνουμε τώρα;»

Ο Υπουργός Εσωτερικών παράλληλα εκτίμησε ότι ο θεσμός της δημοτικής αστυνομίας δεν πέτυχε το σκοπό του. «Η δημοτική αστυνομία είχε 29 αρμοδιότητες και ο δήμος ζητούσε κάλυψη από τμήματα της ΕΛΑΣ» σημείωσε.

Τόνισε ότι στο θέμα της ασφάλειας όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα μετακινηθούν στην ΕΛΑΣ θα περάσουν την εκπαίδευση των αστυνομικών.

Τέλος αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το αν φέρει ευθύνες για την μη υλοποίηση του προγράμματος της αξιολόγησης σημείωσε: «Εγώ δεν κάνω τον εισαγγελέα και να μοιράζω κατηγορίες δεξιά και αριστερά. Δεν πρόκειται να το κάνω. Έχω κληθεί να εφαρμόσω ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτό θα προσπαθήσω να το κάνω πράξη. Λίγο ενδιαφέρει τι έγινε πριν. Και αυτή την στιγμή δεν νομίζω, ότι οι πολίτες, ενδιαφέρονται. Η συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ ήταν πολύ σημαντική στην τρικομματική κυβέρνηση. Για μένα κακώς έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχε παραμείνει. Πιστεύω όμως τώρα ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να τρέξει γρήγορα, πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το οποίο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας.»