plGranikouΣτο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το σημαντικό έργο ανάπλασης της οδού 18ης Οκτωβρίου, της πλατείας Γρανικού και των γύρω δρόμων. Συγκεκριμένα το έργο εντάχθηκε με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη», με Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., με τίτλο «Ανάπλαση Πλατείας Γρανικού, οδού 18ης Οκτωβρίου και των μεταξύ τους συνδετήριων οδών».

Το έργο έχει συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 4.400.000€, ενώ η περιοχή παρέμβασης είναι μεγάλη, καθώς θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε 50.000 τ.μ. συνολικά.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται έχουν άμεσες αναφορές στο αγροτικό τοπίο της περιοχής, αλλά και τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης. Ο χώρος της πλατείας Γρανικού ανασυντάσσεται και καθίσταται περισσότερο λειτουργικός, ενώ μέσω της οργάνωσης πάρκου υπαίθριας γυμναστικής, της παιδικής χαράς και του βιοκλιματικού σχεδιασμού δημιουργείται μία «γειτονιά» – υποδοχέας των δραστηριοτήτων των περιοίκων. Παράλληλα στην οδό 18ης Οκτωβρίου προβλέπονται εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης με πεζοδρόμια και φυτεύσεις, ενώ θα υπάρχουν και διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης. Η ανάπλαση της οδού 18ης Οκτωβρίου εκτός από τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των περιοίκων θα βελτιώσει και την εικόνα της πόλης, καθώς η περιοχή είναι η πρώτη εικόνα για όσους την επισκέπτονται με το σιδηρόδρομο.

18OktobriouΕπίσης, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια ενισχύεται η γραμμικότητα και δημιουργείται κατάφυτη διαδρομή περιπάτου και αναψυχής, καθώς ένα από τα στοιχεία του έργου είναι η ενίσχυση των δέντρων και του πρασίνου. Ακόμη το έργο προβλέπει την αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου LED και αστικός εξοπλισμός για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής λειτουργικότητας από τους χρήστες.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο του έργου είναι ότι βασίζεται σε μελέτη που εκπονήθηκε από στελέχη του Δήμου Έδεσσας χωρίς να δαπανηθούν χρήματα σε εξωτερικούς συνεργάτες για την εκπόνησή της.