Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Πλήγμα για την τοπική κοινωνία της Πέλλας»

 

Φωτογραφία ΑρχείουΕπιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της ΠΚΜ κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες για την κατάργηση οχτώ (8) στρατιωτικών μπαντών (οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές).

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και σε Βουλευτές – Δημάρχους της Π.Ε. Πέλλας αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από τις συμμετοχές που είχε σε διάφορες θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις της Π. Ε. Πέλλας η κατάργησή της σημαίνει πρακτικά ότι οι παρελάσεις σε Εθνικές Εορτές και για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας (Γιαννιτσά – Αριδαία – Έδεσσα) θα γίνονται χωρίς την παρουσία στρατιωτικού τμήματος.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο συζητείται έντονα η κατάργηση οχτώ (8) σχολών μουσικής-μπάντας σε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται (μερικές από αυτές) σε κρίσιμη απόσταση από τα σύνορα της Χώρας, ανάμεσά τους είναι και η στρατιωτική μπάντα της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Εκφράζω την αντίθεσή μου για αυτήν την πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Κυβέρνησης και σας γνωστοποιώ το αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας να μην ληφθεί τέτοια απόφαση.

 

Η πρόθεση και μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί η κατάργηση των σχολών μουσικής στρατού, ιδίως αυτών των παραμεθόριων περιοχών, αποτελεί ενέργεια δίχως νόημα και λογική. Ουσιαστικά οι στρατιωτικοί, μόνιμοι και μη, θυσιάζονται στο «όνομα των αριθμών» που έχουν επιβάλλει οι ευρωπαίοι εταίροι μας, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την FYROM.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το έργο και η προσφορά τους είναι πολύπλευρη. Συμμετέχουν σε επίσημες εορτές, σε εθνικές επετείους – απελευθερωτικές επετείους, σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε όλη την περιοχή. Χαρακτηριστικά, θα ήθελα να σας αναφέρω την ήμερα της Ανάστασης στο Κέντρο της πόλης της Έδεσσας, μετά το Χριστός Ανέστη, ακούγεται ο Εθνικός μας Ύμνος υπό τους ήχους της Στρατιωτικής μπάντας, εμπειρία αξιοσημείωτη που τονώνει σε όλους το αίσθημα της Εθνικής μας Υπερηφάνειας.

 

 Επίσης σε κάθε έπαρση και υποστολή της Σημαίας μας κάθε Κυριακή, γίνεται αντιληπτό από όλους τους κατοίκους της πόλης η ύπαρξη του Στρατού και η σημειολογία της συγκεκριμένης ενέργειας.

Οι στρατιωτικές μονάδες των οποίων οι μπάντες καταργούνται (της Έδεσσας, της Βέροιας, της Κοζάνης, των Σερρών, κ.λ.π.), βρίσκονται όπως γνωρίζετε σε θέσεις στρατηγικής σημασίας στα σύνορα της Χώρας, στην Μακεδονία που συνεχώς βάλλεται από “γείτονες”.

Διερωτώμαι πως θα μπορέσει να υπάρξει παρέλαση κατά τις Εθνικές επετείους (28ης Οκτωβρίου & 25ης Μαρτίου), κατά τις παρελάσεις για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, χωρίς την στρατιωτική μπάντα και κατά συνέπεια χωρίς την παρουσία στρατιωτικού αγήματος.

Επειδή η αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων, σε οποιαδήποτε μορφή πληγώνει το αίσθημα υπερηφάνειας των Ελλήνων και τους ανησυχεί σε κάθε περίπτωση, εφόσον η λειτουργία των σχολών μουσικής του στρατού δεν επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό των Ενόπλων δυνάμεων και κατά συνέπεια της Κυβέρνησης και έχοντας υπόψη όσα σας ανέφερα παραπάνω,

Παρακαλώ να ακυρώσετε την επιχειρούμενη αυτή ενέργεια η οποία θα αποτελέσει πλήγμα για την τοπική κοινωνία της Πέλλας και των υπολοίπων περιοχών και το κυριότερο της εθνικής μας υπερηφάνειας σε μία χρονική περίοδο όπου η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα ανάτασης και ήδη παρουσιάζονται θετικά αποτελέσματα.

Πιστεύοντας ότι θα εισακουστούν οι απόψεις μας και η στρατιωτική μπάντα της Έδεσσας και των όμορων παραμεθόριων Περιφερειακών Ενοτήτων θα συνεχίσουν να υφίστανται, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω για τις δικές σας ενέργειες».