Τη λειτουργία του πρωτοποριακού ειδικού συστήματος SEATRAC για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε παραλίες της Θεσσαλονίκης εγκαινίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην παραλία της Ασπροβάλτας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή, του Δημάρχου Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη, του Προέδρου του Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Γιώργου Αυγουστίδη, του Περιφερειακού Συμβούλου της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βασίλη Ανατολίτη, Αντιδημάρχων του Δήμου Βόλβης και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

130801_O_Περιφερειάρχης Κ Mακεδονίας εγκαινιάζει το σύστημα SEATRAC στην Ασπροβάλτα«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προνοιακής της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και της ισότιμης συμμετοχής τους στα κοινωνικά αγαθά και τη συλλογική ζωή, προχώρησε στη χρηματοδότηση ενός πρωτοποριακού συστήματος, που προβλέπει την εύκολη πρόσβασή τους στη θάλασσα. Εγκαινιάζουμε σήμερα το σύστημα SEATRAC, που έχει προς το παρόν εγκατασταθεί στις παραλίες της Ασπροβάλτας και των Νέων Επιβατών, με την προοπτική όμως, αν η εφαρμογή έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, να επεκταθεί και σε άλλες οργανωμένες παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια καινοτόμα εφαρμογή του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο να συνδράμει τους συμπολίτες μας με αναπηρία, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν και εκείνοι τις χαρές της θάλασσας το καλοκαίρι. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα, να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους και να είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά τους να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τις συντονισμένες ενέργειές του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου εγκατάστασης του SEATRAC σε παραλίες της Θεσσαλονίκης. «Με επικεφαλής τον κ. Τζιτζικώστα, που πρωτοστάτησε στο να κάνουμε πράξη αυτή την πρωτοβουλία, συνεχίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο την πολιτική ουσιαστικής υποστήριξης και φροντίδας για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Δεν μένουμε στα λόγια, αλλά προχωράμε σε πράξεις, με σκοπό να διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή», δήλωσε ο κ. Τσαμασλής.

130802_Ο_Περιφερειάρχης_Κ_Μακεδονίας_Απ_Τζιτζικώστας_εγκαινιάζει_το_SEATRAC_στην παραλία_Νέων_Επιβατών_φωτο 2Στη σημασία της εγκατάστασης του συστήματος SEATRAC για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και επισκεπτών της περιοχής της Ασπροβάλτας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης ο οποίος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την προτεραιότητα που δίνει στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ο Δήμος Βόλβης, αλλά και τις πρωτοβουλίες της ΠΚΜ για τη διευκόλυνση των πολιτών με κινητικές δυσκολίες. “Σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βελτιώνουμε έμπρακτα την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στο Δήμο μας” τόνισε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Γαλαμάτης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε επίδειξη του τρόπου χρήσης και λειτουργίας του συστήματος SEATRAC.

Το SEATRAC, που είναι μια καινοτόμα εφεύρεση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, επιτρέπει στα ΑμεΑ να εισέλθουν από την παραλία μέσα στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών. Το σύστημα αποτελείται από μία ράμπα και ένα καροτσάκι, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και εγκαθίσταται στην παραλία, επιτρέποντας στα ΑμεΑ να εισέλθουν μόνα τους μέσα στη θάλασσα, με τη χρήση ενός χειριστηρίου, και μετά να επιστρέψουν στην παραλία.

Το σύστημα SEATRAC απευθύνεται σε διαφορετικές περιπτώσεις χρηστών, όπως άτομα προχωρημένης ηλικίας, με σκλήρυνση κατά πλάκας, χρήστες με αναπηρία στα κάτω άκρα ή νευρομυϊκές δυστροφίες, παραπληγικούς-τετραπληγικούς, ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον, άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς ή έγκυες γυναίκες με προβλήματα ισορροπίας.

130802_Ο_Περιφερειάρχης_Κ_Μακεδονίας_Απ_Τζιτζικώστας_ εγκαινιάζει_το_SEATRAC_στην παραλία_Νέων_Επιβατών