Τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) Γιώργο Καβαθά, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Ο.Β.Σ.Θ.) Γιάννη Παπαργύρη, δέχθηκε  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ. Γιώργου Τσαμασλή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε το θέμα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, που, σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ρυθμίζεται με απόφαση του εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη.

130822_O_Periferiarchis_K_Makedonias_Ap_Tzitzikostas_me_dioikisi_tis_gsebee«Συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε διά ζώσης τις επίσημες θέσεις του φορέα για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, πέραν των επτά που υποχρεωτικά προβλέπει ο νόμος. Εκτιμούμε τη συμβολή και το έργο της ΓΣΕΒΕΕ, που στέκεται στο πλευρό των εμπόρων και των επαγγελματιών, ιδιαίτερα σήμερα σε περίοδο κρίσης, διακομματικά και χωρίς παρωπίδες, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του κλάδου. Ακούσαμε με προσοχή τις ανησυχίες της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την κρίση και τη συνακόλουθη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και των λουκέτων, που δυστυχώς πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Εμείς, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διά νόμου υπεύθυνοι για το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς –εργαζομένους, καταστηματάρχες, εμπορικούς συλλόγους, δημάρχους, επιχειρηματίες, καταναλωτές, η οποία θα κορυφωθεί το προσεχές διάστημα. Η απόφασή μας θα ληφθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και θα στηριχθεί αφενός στα αποτελέσματα της διαβούλευσης και αφετέρου στις ανάγκες του τόπου μας, που προκύπτουν από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τον κοινό στόχο, που είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η προώθηση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Αναφερόμενος στην επικείμενη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας απεύθυνε πρόσκληση στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης «να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει δοκιμαστικά τα καταστήματα τις δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ». «Κυρίαρχο μέλημά μας αποτελεί να επανατοποθετήσουμε σε νέες, υγιείς βάσεις την οικονομία μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος κάλεσε τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. να συμμετάσχει ενεργά στη διαβούλευση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) Γιώργος Καβαθάς ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη συνάντηση και τον ενημέρωσε για την επίσημη θέση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στο ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη μας αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε, από έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ η πλειοψηφία των εμπόρων τους οποίους αφορά το μέτρο αντιτίθενται συντριπτικά, σε ποσοστό 78,4%, όπως έδειξε έρευνα του Ι.Μ.Ε.-Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2013. Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και ο τζίρος των επιχειρήσεων διαρκώς μειώνεται, είναι προφανές ότι καμία θετική προοπτική δεν δημιουργείται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντιθέτως, θα σημειωθεί μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα υπάρξουν περισσότερα λουκέτα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας», υπογράμμισε ο κ. Καβαθάς. «Η ρύθμιση αυτή θα ευνοήσει ενδεχόμενα μόνο τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, δημιουργώντας πλήγμα στις μικρές επιχειρήσεις και ολιγοπωλιακό καθεστώς στην αγορά», τόνισε. Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. έκανε λόγο για την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά υπόψη οι τοπικές ανάγκες της αγοράς και να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού η ενδεχόμενη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «θα έχει δυσανάλογο κόστος σε σχέση με το όφελος».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Ο.Β.Σ.Θ.) Γιάννης Παπαργύρης εστίασε, κυρίως, στην κοινωνική διάσταση του ζητήματος. «Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ζητούμενο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ρευστότητα στην αγορά και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανάγκες των καταστηματαρχών και των εργαζομένων. Η αγορά καθορίζει από μόνη της τις ανάγκες της. Θα είναι εξοντωτικό για τους μικρούς επαγγελματίες να ανοίξουν τις Κυριακές», τόνισε ο κ. Παπαργύρης.