Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Στηρίζουμε την ιστορία και τον πολιτισμό που αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνίας μας

 

LEADER-21082013-2Ένα ακόμη έργο της 2ης Προκήρυξης του προγράμματος Leader(Άξονας 4) υπογράφηκε σήμερα (21/8) από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και την κα. Γκόγκαλη Ελένη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Πέλλας «Η Ανατολική Ρωμυλία». Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλευρούδης Αθανάσιος και ο Γραμματέας κ. Νινιατζούδης Αργύριος.

 

Συγκεκριμένα, μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER θα χρηματοδοτηθεί το 17ο Αντάμωμα Μοναστηριωτών της Ανατολικής Ρωμυλίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου του 2014. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 9.710 ευρώ.

 

Το πολιτιστικό αντάμωμα αποτελεί έναν καθιερωμένο και σημαντικό θεσμό που φέρνει σε επικοινωνία και αναβιώνει ήθη, έθιμα και παραδόσεις (τραγούδια, χοροί, γαστρονομία) των προσφύγων από το Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι της Επαρχίας Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη). Οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους ζουν σήμερα σε πέντε Ελληνικά χωριά (Πέλλα, Τρίκαλα Ημαθίας, Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης -Ζορμπάς-, Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας και Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας), διατηρώντας στενούς δεσμούς μεταξύ τους οι οποίοι ενισχύονται με το ετήσιο αντάμωμα.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, δήλωσε σχετικά: «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των δράσεων πολιτισμού καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, στην εξωστρέφεια και στην καλλιέργεια ελπίδας για το μέλλον. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας είναι η κληρονομιά μας την οποία διατηρούμε και διανθίζουμε. Το συγκεκριμένο πολιτιστικό αντάμωμα, όπως και οι άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα τις οποίες στηρίζει και προβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και ενισχύουν την κινητικότητα και επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. Η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER έχει μία πραγματική και ουσιαστική συμβολή στην τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου».