καρασμανις  Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, την οποία προσυπογράφουν δέκα ακόμη συνάδελφοί του, κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης. Ζητεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων – ληξιπρόθεσμων και μη – προς Τράπεζες, τα οποία έχουν ρυθμιστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

          Το 2006, ο Γιώργος Καρασμάνης με προσωπικό αγώνα, είχε πετύχει να εντάξει το Νομό μας στο καθεστώς της προαναφερθείσας ρύθμισης. Είχαν υπαχθεί εβδομήντα επιχειρήσεις και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν ήταν της τάξης των 200 εκατομμυρίων.

          Στη συντριπτική πλειοψηφία τους αυτές οι επιχειρήσεις, εξακολουθούν σήμερα να λειτουργούν.

 

Επισυνάπτεται η Ερώτηση

 

                                                        Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Οικονομικών

   

ΘΕΜΑ: «Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής δανείων με εγγύηση Δημοσίου, για επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν»          

 

        Προ ετών, είχαν δοθεί δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους προς Τράπεζες. Επρόκειτο για μια παράταση αποπληρωμής παλαιότερων δανείων, τα οποία είχαν ληφθεί για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαια κίνησης, από επιχειρήσεις βιοτεχνικές παντός τύπου, βιομηχανίες, κτηνοτροφικές μονάδες, ξενοδοχειακές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, καθώς και συνεταιριστικές οργανώσεις. 

          Η ρύθμιση αυτή, έγινε σε άλλες εποχές και υπό άλλες οικονομικές συνθήκες. Όμως, σήμερα η αγορά, βρίσκεται σε παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας και, μάλιστα, σύμφωνα με τη συμπληρωματική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η στρόφιγγα της τραπεζικής δανειοδότησης, θα είναι κλειστή μέχρι το 2016. Δηλαδή, ο ρυθμός εκταμίευσης νέων τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις θα παραμείνει επί μακρόν ακόμη αρνητικός.

          Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πιστωτικής ασφυξίας, γίνεται προφανές ότι οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Δίνουν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης, μέχρι στιγμής αντέχουν, στέκονται όρθιες, πληρώνουν κανονικά φόρους, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές. Όμως, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν να λειτουργούν, ζητούν μια οικονομική ανάσα: Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων τους.

ΕΠΕΙΔΗ, αν δεν δοθεί αυτή η διευκόλυνση, θα ακολουθήσει κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου…

ΕΠΕΙΔΗ, ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις, υπάρχουν ορισμένες στις οποίες το Δημόσιο οφείλει χρήματα αλλά δεν τα αποδίδει, επιδεινώνοντας έτσι τα οικονομικά προβλήματά τους…  

ΕΠΕΙΔΗ, μια επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείων, αποτελεί μια μορφή ρευστότητας για την ανάκαμψη της αγοράς και σοβαρό πλήγμα στη μάστιγα της ανεργίας.

ΕΠΕΙΔΗ, αν αυτές οι επιχειρήσεις οδηγηθούν σε λουκέτο, πέραν όλων των άλλων, το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα χάσει φόρους και εισφορές, θα ¨φορτωθεί¨ νέους ανέργους και, ακόμη, αν προχωρήσει σε κατασχέσεις, αυτά που θα κατάσχει δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ¨επιχειρηματικά κουφάρια¨ και ντουβάρια χωρίς αξία…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

          Αν προτίθεται να προχωρήσει σε επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, δεδομένου ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι η μόνη λύση για να αποτραπούν: το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι απώλειες σημαντικών δημοσίων εσόδων, η προσθήκη νέων ανέργων, και οι δραματικές συνέπειες για την αγορά, τις τοπικές κοινωνίες και, γενικότερα, το κοινωνικό σύνολο.