Εικόνα 002 Δημιουργική διέξοδο στην έμπνευση και στη φαντασία των παιδιών πρόσφεραν το Σαββατοκύριακο 21-22/9/13 οι εικαστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πλατείες της πόλης της Σκύδρας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης – Κινητικότητας 16-22/9, στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Σκύδρας επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες πάνω σε θέματα της πόλης που σχετίζονται με τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών που επιβαρύνονται με αντιοικολογικές και ανορθολογικές ανθρώπινες δραστηριότητες (καταχρηστική κίνηση ιδιωτικών αυτοκινήτων, κατάληψη πεζοδρομίων και διαβάσεων πεζών, καυσαέριο, ηχορύπανση, μποτιλιαρίσματα κ.α.).

   Πιο συγκεκριμένα, δεκάδες παιδιών με πινέλα, μπογιές χαρτόνια και ασφαλή μικροαντικείμενα συμμετείχαν, με την αρωγή και την επίβλεψη ειδικών, σε ποικίλες καλλιτεχνικές δημιουργίες, δρώμενα και παιχνίδια (ζωγραφιές, κατασκευές  από ανακυκλώσιμα υλικά, βάψιμο αυτοκινήτου και ποδηλάτων, αγώνες με ζάντες ποδηλάτων, δερματοστιξία  κ.α.). Οι πλατείες (η επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου  και η Δημοκρατίας) έσφυζαν από τη ζωντάνια των μικρών συμπολιτών μας που έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα και παλμό στην πόλη.

  Εικόνα 009 Προηγήθηκαν, βεβαίως, κι άλλες εκδηλώσεις: την Πέμπτη 19/9 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο ανοιχτή εθελοντική αιμοδοσία χωρίς την αναμενόμενη δυστυχώς συμμετοχή. Ίσως, ένας βασικός λόγος της μη προσέλευσης να ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ημερών. Την Τετάρτη 18/9, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία αγώνες ποδηλατικής ταχύτητας και δεξιοτεχνίας.

   Η Εβδομάδα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22/9 με την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, οπότε κι αποκλείστηκαν από τα μηχανοκίνητα τροχοφόρα, για κάποιες ώρες τις ημέρας, οι κάθετοι πλακόστρωτοι οδοί της πλατείας Δημοκρατίας για χρήση των πεζών.

   Εν τω μεταξύ Σχολεία του Δήμου, μας αποστέλλουν ζωγραφιές μαθητών σχετικές με το ποδήλατο και την οικολογική μετακίνηση, ενώ ταυτόχρονα συμπολίτες μας ανεβάζουν στην ιστοσελίδα του Δήμου μας σχετικές φωτογραφίες που έχουν αποτυπώσει με τη μηχανή τους.

   Εικόνα 025Οι εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν από το Δήμο  χωρίς πρόσθετες προμήθειες και δαπάνες, (εκ των ενόντων και ιδίοις αναλώμασι), κυρίως, όμως, με την ευγενική, αυθόρμητη εθελοντική προσφορά και συμμετοχή συμπολιτών (μικρών και μεγάλων), τοπικών επιχειρηματιών, φορέων και μέσων ενημέρωσης χωρίς τη στήριξη και την σύμπραξη των οποίων θα ήταν πλημμελής η εκτέλεση και αμφίβολη η ολοκληρωμένη παρουσίαση των εκδηλώσεων. Τους ευχαριστούμε ειλικρινά και προσδοκούμε να υπάρχει συνέχεια.

   Σε προσεχές δελτίο τύπου θα γίνει ονομαστική αναφορά στους συμπράξαντες και στους χορηγούς, αφού πρωτίστως γίνει εκτενής αναφορά κι αποτίμηση – αξιολόγηση του συνόλου των δράσεων ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας.

   Παρενθετικά, κι ως ιστορικό δεδομένο, ας αναφερθεί ότι στην φετινή ΕυρωπαΪκή Εβδομάδα Μετακίνησης – Κινητικότητας 2013 που σημειωτέον είχε οικουμενική απήχηση συμμετείχαν 1.878 πόλεις και φορείς απ΄ όλο τον κόσμο, με τη χώρα μας να εκπροσωπείται τελικά από οκτώ συμμετέχοντες (Λάρισα, Μεσολόγγι, Πάτρα, Σέρρες, Σκύδρα, Τρίκαλα, Χίος και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης).                 )

  Εικόνα 027 Καταληκτικά, πρέπει να επισημανθεί και να τονιστεί ότι το σύνολο των εκδηλώσεών μας εφαρμόστηκε χωρίς ηχορύπανση, χωρίς αφισορύπανση, με σεβασμό στον δημόσιο χώρο, στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια αισθητική. Κοντολογίς, με σεβασμό στους συμπολίτες μας, στο περιβάλλον και σε πλήρη αρμονία και υπακοή με τις αρχές που η συγκεκριμένη δράση πρεσβεύει.

   Οι εκδηλώσεις πρόσφεραν μια βάση και μια πρόταση ώστε, βραχυπρόθεσμα, αφού εξελιχθούν και  μεσοπρόθεσμα , αφού μετεξελιχθούν, (εμπλουτιστούν και διευρυνθούν), να λάβουν μόνιμα και θεσμικά χαρακτηριστικά και ν΄ αποτελέσουν τον Σεπτέμβρη της γιορτής, της αλληλεγγύης και της εξωστρέφειας για το Δήμο μας.

   Χάρισαν μια αισιόδοξη προοπτική που προοικονομεί τα καλύτερα για το μέλλον, παρ΄ όλο το γκρίζο και πεσιμιστικό που κυριαρχεί γύρω μας.

  Εικόνα 013Αρκεί, βεβαίως, τις καλές και ελπιδοφόρες προσπάθειες και πρακτικές να τις στηρίξουν, να τις συνδιαμορφώσουν και να τις υιοθετήσουν οι συμπολίτες μας προς τους οποίους και απευθύνονται στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής πολιτικής και συμπεριφοράς που έχει ως κορωνίδα και πρώτη προτεραιότητα ο Δήμος Σκύδρας.