xionodromosΣυνεχές και επίμονο είναι το ενδιαφέρον του Γιώργου Καρασμάνη για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν, ένα έργο  υψίστης προτεραιότητας και σημασίας για το νομό μας.

Ο βουλευτής επανειλημμένα με Ερωτήσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή καθώς και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, τόσο σε συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όσο και σε συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τους υπευθύνους του ΤΑΙΠΕΔ, έχει ζητήσει και εξακολουθεί να ζητεί την αξιοποίησή του, αλλά με τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Δηλαδή, με διαδικασίες απόλυτα διαφανείς και σε άπλετο φως και, ασφαλώς, χωρίς επανάληψη των τραγικών λαθών από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με τις προχειρότητες και την αναποτελεσματικότητά της.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από εννέα και πλέον μήνες σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γιώργος Καρασμάνης έθεσε   εμφαντικά την ανάγκη αξιοποίησης του Χιονοδρομικού Κέντρου. Η απάντηση τότε από τους αρμόδιους της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΤΑΙΠΕΔ ήταν ότι «η σεζόν έχει φύγει», εννοώντας τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, και ήταν αδύνατο, ακόμα και αν κινούνταν διαδικασίες εσπευσμένα, να λειτουργήσει υπό τη διαχείριση σωστού επενδυτή.

Απεδείχθη εκ των πραγμάτων ότι ήταν ¨απάντηση – υπεκφυγή¨. Γιατί; Διότι συνοδευόταν από διαβεβαίωση ότι «οι διαδικασίες προχωρούν» και ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αρχές του 2013. Ο βουλευτής όμως επικοινωνεί συνεχώς με τον εντεταλμένο σύμβουλο ΤΑΙΠΕΔ πιέζοντας και τονίζοντας ότι ο διεθνής διαγωνισμός για το χιονοδρομικό κέντρο πρέπει να επισπευτεί και να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την προσέλκυση αξιόλογων επενδυτών.

Η απάντηση και πάλι που έλαβε ο Γιώργος Καρασμάνης τον Απρίλιο  όταν δηλαδή θα έπρεπε (σύμφωνα την προαναφερθείσα διαβεβαίωση) ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΛΗΡΥΧΘΕΪ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – ήταν επιεικώς εξωφρενική. Τι έλεγε; Ότι… «στις αρχές Μαΐου θα ξέρουμε αν και πότε θα προκηρυχθεί διαγωνισμός»!!

Τα χρονικά όρια στενεύουν και ο βουλευτής επισημαίνει επανειλημμένα ότι η αξιοποίηση του Καιμακτσαλάν θα αποτελέσει πόλο έλξης τουρισμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε ένα Νομό που πληρώνει βαρύτατο τίμημα στη μάστιγα της ανεργίας – κυρίως των νέων –  θα συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση της αγοράς, στην επαναφορά της τοπικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και την ψυχολογική τόνωση της τοπικής κοινωνίας συνολικά.

Στις 3 Ιουνίου 2013 εφιστά την προσοχή όλων και ζητά με Ερώτηση που καταθέτει να ενημερωθεί εγγράφως σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες προκήρυξης διαφανούς διαγωνισμού, αν θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο τη χειμερινή τουριστική περίοδο 2013-2014 και, προ πάντων, αν θα λειτουργήσει υπό τη διαχείριση σωστών επενδυτών, ή θα επαναληφθούν οι απαράδεκτες προχειρότητες του παρελθόντος.

Δυό βδομάδες αργότερα, μη έχοντας λάβει ουδεμία ουσιαστική δέσμευση ή απάντηση στην Ερώτησή του, ο Γιώργος Καρασμάνης σε συνεδρίαση της Βουλής στις 18 Ιουνίου, παρεμβαίνει εκ νέου στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, την επιτακτική ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας ανάθεσης του χιονοδρομικού κέντρου Καιμακτσαλάν.

Τελικά, μετά από τις συνεχείς πιέσεις του, εδέησαν να απαντήσουν στην Ερώτησή του της 3ης Ιουνίου, αλλά δυστυχώς και με αυτήν, δεν απαντούν στα ξεκάθαρα ερωτήματα του βουλευτή, είναι δηλαδή μια απάντηση διφορούμενη, παρελκυστική και αποπροσανατολιστική.

Πιο συγκεκριμένα στα ερωτήματα του Γιώργου Καρασμάνη, ο Υπουργός κ. Στουρνάρας κοινοποιεί το επισυναπτόμενο στη συνέχεια έγγραφο απάντησης του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι ενέργειες ανακαίνισης και συντήρησης του πάγιου εξοπλισμού πριν προκηρυχθεί διαγωνισμός, ενώ παράλληλα οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παρατίθεται το κείμενο της απάντησης:

 

«Το ακίνητο που περιλαμβάνει το Χιονοδρομικό Κέντρο ¨Βόρρας¨, έχει επιλεγεί για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων και έχουν ήδη διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ τεχνικός και νομικός έλεγχος.

Το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν επεξεργασίας των αποτελεσμάτων αυτών των ελέγχων, προχώρησε σε διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διαμορφωθεί το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης.

Έχοντας αξιολογήσει τα αποτελέσματα της διερεύνησης της επενδυτικής αγοράς και λαμβάνοντας υπ’ όψη τη σημασία του χιονοδρομικού κέντρου για την τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και για τον χειμερινό τουρισμό της χώρας μας εν γένει, καθώς και την παρούσα κατάσταση των εγκαταστάσεων, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, με στόχο την άμεση ανακαίνιση και συντήρηση του πάγιου μηχανικού εξοπλισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη και πάνω απ’ όλα ασφαλής λειτουργία του χιονοδρομικού την προσεχή χειμερινή περίοδο. Ταυτόχρονα διενεργούνται από την ΕΤΑΔ διαγωνισμοί για την εξεύρεση αναδόχων συντήρησης και εποπτείας λειτουργίας του κέντρου. Παράλληλα, θα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και την ευρύτερη αξιοποίηση της περιοχής».