psalidi_aftodioikisi-620x320Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με την οποία αναστέλλεται η χρηματοδότηση κομμάτων όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή Βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.

Στόχος, σε πρώτη φάση είναι να «παγώσει» η δόση των 300.000 ευρώ που επρόκειτο να εισπράξει το κόμμα τον Οκτώβριο, ενώ σε δεύτερη είναι πιθανόν, εφόσον το 10% των βουλευτών καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, τότε ζητούνται ως αχρεώστητες καταβληθέντα τα ποσά τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί ως κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα θα προχωρήσει η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής ώστε να διακόπτεται η  καταβολή της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης σε βουλευτές που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθετική πρόταση τροποποίησης του άρθρου 7 του Νόμου 3023/2002, σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων προβλέπει την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης ενός κόμματος «σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου του αρχηγού του ή κρίσιμου αριθμού (περισσοτέρων του ενός δεκάτου του συνολικού αριθμού – σ.σ. η ΧΑ διαθέτει σήμερα 18 βουλευτές) βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του, για τα αδικήματα των άρθρων 187 ή 187Α ή 187Γ του Ποινικού Κώδικα ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών».