130913_Afieroma_ston_Kavafi_apo_tin_PKMΜε ιδιαίτερη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε η  εκδήλωση για  τα “150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου  Π. Καβάφη”  που διοργάνωσε  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αντιπεριφέρεια  Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας  σε συνεργασία με το Λογοθέατρο – Ομάδα Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 το απόγευμα στο Περίπτερο Α11 της ΠΚΜ στο χώρο της  Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε ένα ιδιαίτερα θερμό και συγκινησιακό κλίμα, τα μέλη της ομάδας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η Ελένη Αντωνιάδου, οι ποιητές  Αναστασία Χατζή- Μουλά, Αντωνία Καλαϊτζόγλου, Ζαχαρίας Προδρόμου, Πασχάλης Παπαβασιλείου και Γιάννης Φωτίου παρουσίασαν στο κοινό της ΔΕΘ τα πιο χαρακτηριστικά έργα του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη μέσα από μία αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της λογοτεχνικής του πορείας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες και δράσεις αφιερωμένες στους πιο σημαντικούς λογοτέχνες που τίμησαν τον ελληνικό πολιτισμό. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ομάδα Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης  για την εξαιρετική παρουσίαση του έργου του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ο πλούτος της χώρας μας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο, ενθαρρύνοντας τους δημιουργούς και τις δημιουργικές προσπάθειες”  δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Τζελίνα Μακραντωνάκη  στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 19.30 στο Περίπτερο Α11 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  – Αντιπεριφέρεια  Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) της Αναπτυξιακής Ένωσης Μακεδονίας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν  η κοινή προσπάθεια της ΠΚΜ και του ΚΕΠΑ με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου Design και οι προοπτικές προώθησης και ανάπτυξης του Design στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο κ. Νεοκλής Στάμκος και η κ.

 Χριστίνα Σκουμπρίδου από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12 το μεσημέρι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα “Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας – Future Library: εκεί δε θ’ακούσεις ποτέ σσσσσς!” όπου οι κ.κ. Ασπασία Τασιοπούλου και Δέσποινα Γερασιμίδου από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας θα παρουσιάσουν στο κοινό της ΔΕΘ τον καινοτόμο χαρακτήρα και το έργο της συγκεκριμένης Βιβλιοθήκης καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές λειτουργίας  και αναβάθμισης των δημόσιων βιβλιοθηκών .

Τέλος, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 19.30 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας διοργανώνει στο Περίπτερο Α11 της ΠΚΜ στην 78η ΔΕΘ,  εκδήλωση παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Πολιτιστικοί Δρόμοι Κυρίλλου και Μεθοδίου”, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΠΚΜ στις επετειακές εκδηλώσεις  στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τα 1.150 χρόνια από  την αποστολή των Φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοραβία της σημερινής Τσεχίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι κ.κ.  Δήμητρα Κούκουρα και Ευγενία Κούκουρα.