Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης τις Κυριακές, με βάση την επικείμενη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την αγορά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή.

130903_Syskepsi_gia_leitourgia_katastimaton_tis_Kyriakes_stin_PKMΠαρόντες στη σύσκεψη ήταν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, o εντεταλμένος σύμβουλος της Π.Κ.Μ., αρμόδιος στον τομέα του εμπορίου για τη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Δημήτρης Ευθυμιάδης, η εντεταλμένη   σύμβουλος της Π.Κ.Μ., αρμόδια στον τομέα του τουρισμού για τη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Ελένη Φύκα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστής Χαντζαρίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μανδρίνος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, η  Πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου, εκπρόσωποι Δήμων της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι συλλόγων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων, εκπρόσωποι ενώσεων επαγγελμάτων εστίασης και της ΔΕΘ-HELEXPO και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Κ.Μ.

Την ατζέντα της συζήτησης μονοπώλησε το θέμα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, που, σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ρυθμίζεται με απόφαση του εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη.

«Η σημερινή σύσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Για το λόγο αυτό απευθύναμε πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την αγορά της Θεσσαλονίκης για να διατυπώσουν τις απόψεις τους τεκμηριωμένα, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε σε θέση να λάβουμε μια απόφαση που θα είναι προς το συμφέρον της αγοράς και της τοπικής μας οικονομίας. Επιδιώκουμε μια συζήτηση ουσιαστική, χωρίς παρωπίδες και εντάσεις, με αποκλειστικό σκοπό το συμφέρον των πολιτών και της αγοράς. Στόχος της σημερινής ανοιχτής διαβούλευσης είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή συνιστώσα που θα αφορά στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, μακριά από μικροκομματικές λογικές και συμφέροντα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την έναρξη της διαβούλευσης.

«Κυρίαρχο μέλημά μας αποτελεί να επανατοποθετήσουμε σε νέες, υγιείς βάσεις την οικονομία μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς όφελος των συμπολιτών μας. Το στοίχημα για μας δεν είναι ο αριθμός των Κυριακών λειτουργίας, αλλά το πώς θα οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα κοινό μοντέλο για το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα να ανακάμψει οικονομικά η αγορά της Θεσσαλονίκης και να καταστήσουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό για τουρισμό πόλης, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί σήμερα είχαμε μία γόνιμη, σοβαρή και εποικοδομητική συζήτηση, όπου ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Είμαι πεπεισμένος ότι όσο ανταλλάσσουμε απόψεις όλοι οι φορείς της πόλης, ενωμένοι, μπορούμε να καταλήγουμε στις σωστές αποφάσεις, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος διαβεβαίωσε για την προσωπική του παρουσία σε αντίστοιχες διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Π.Κ.Μ. «Δεν αντιλαμβανόμαστε την αρμοδιότητα που μας έχει εκχωρήσει η Πολιτεία ως δικαιολογία για μετάθεση ευθυνών από την κεντρική εξουσία. Δεν θεωρούμε ότι η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει ως το εύκολο θύμα που του φορτώνει” τα δύσκολα. Είμαστε για τα δύσκολα και το έχουμε αποδείξει άλλωστε τους οκτώ μήνες που διοικούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ζήτησε περισσότερες αρμοδιότητες για τις Περιφέρειες ως «ένδειξη εμπιστοσύνης στον αιρετό αποκεντρωμένο θεσμό, που θα συνοδεύονται όμως από τους ανάλογους πόρους».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, κατά την εισήγησή του, τάχθηκε υπέρ της άποψης για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων κάποιες Κυριακές το χρόνο, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της πρότασής του.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή για τη δυνατότητα της ανοιχτής διαβούλευσης για ένα τόσο καίριο ζήτημα για την πόλη. Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την επίσημη θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων της πόλης για κάποιες Κυριακές, οι οποίες θα καθοριστούν με γνώμονα την συνολικότερη τουριστική ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και το οικονομικό όφελος που θα έχει για την τοπική οικονομία.

Ακολούθησε διαβούλευση με την κατάθεση απόψεων από όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη και υπήρξε απόφαση για την εκ νέου διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη λήψη οριστικής απόφασης ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

 Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστής Χαντζαρίδης αποδέχθηκε δημόσια την πρόταση που είχε απευθύνει λίγες μέρες νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας για πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης τις δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ. Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας ότι  «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, διότι για πρώτη φορά ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης αποδέχεται μια τέτοια πρόταση. Ελπίζω τις επόμενες μέρες αυτή η συμφωνία μεταξύ εμπορικού κόσμου και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να έχει τις ευλογίες και των εργαζομένων».