index.phpΣτα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPACrossBorderprogramGreeceformerYugoslavRepublicofMacedoniaολοκληρώνεται το πρόγραμμα με τίτλο «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ Της ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ» με το ακρωνύμιο ¨ΚΑΙΜΑΚ»  από τους Δήμους Έδεσσας και Καβαντάρτσι. Στόχος του προγράμματος είναι η διασυνοριακή συνεργασία, η προώθηση της γαστρονομικής κουλτούρας, του διασυνοριακού τουρισμού και η ενίσχυση των επιχειρηματικών διασυνοριακών συναλλαγών

Στα πλαίσια του προγράμματος ολοκληρώθηκε μια σειρά δράσεων. Ο Μύλος της Γεύσης στην Έδεσσα & το σπίτι της Γεύσης στο Καβαντάρτσι με δυνατότητα παρουσίασης των τοπικών προϊόντων και γεύσεων καθώς και η δημιουργία γαστρονομικών κέντρων πληροφόρησης για τα τοπικά προϊόντα καθώς και τις επιχειρήσεις εστίασης σε κάθε χωριό. Παράλληλα κυκλοφορεί κοινός οδηγός γαστρονομίας με αναφορές στον θεό Διόνυσο και φυσικά αναφορές στις ορεινές γεύσεις, τις γιορτές και τα πανηγύρια, την παραδοσιακή μουσική και γαστρονομία που συνοδεύουν το τσίπουρο και το κρασί. Παράλληλα τον οδηγό συμπληρώνουν πληροφορίες για ενθάρρυνση των επιχειρηαμτικών συναλλαγών εκατέρωθεν των συνόρων στο χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας..

Δύο εκθέσεις – εκδηλώσεις οργανώθηκαν εκατέρωθεν με σκοπό την προβολή των προϊόντων κάθε περιοχής με ειδικό κινητό εξοπλισμό. Επίσης λειτουργεί ενιαίος ιστότοπος (www.visitkaimak.com) με στόχο την προώθηση της γαστρονομίας μέσα από την χρήση κυρίως τοπικών προϊόντων. Παράλληλα εκπαιδευτική βαλίτσα με υλικό θα ταξιδεύει σε σχολεία των περιοχών με σκοπό να μυήσουν τους μικρούς μαθητές στην οικολογία και την γαστρονομία για την ανάδειξη της υγιεινής διατροφής. Το συνολικό ύψος τους προγράμματος είναι 250.000€.

Την Παρασκευή 20.09.2013 το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από την διαχειριστική αρχή του προγράμματος IPACBCενώ παράλληλα θα ανοίξει και ο μύλος της Γεύσης στο σησαμοτριβείο Περτσεμλή στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού Έδεσσας. Ωρα έναρξης εκδηλώσεων 6μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας. Περισσότερες Πληροφορίες στο Κέντρο Πληροφόρησης 2381020300 www.visitkaimak.com & www.edessacity.gr .