Με ενδιαφέρον άρχισε με τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας μιας και ήδη πριν τις 20:00 η ώρα άρχισαν οι πολίτες να προσέρχονται με αποτέλεσμα να μην πέφτει «καρφίτσα». Ελάχιστοι Δημοτικοί Σύμβουλοι έλειπαν και αυτό δείχνει πόσο ενδιαφέρον είχε.
Το πρώτο θέμα : -Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την έδρα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας.
Όταν το πανεπιστημιακό τμήμα Μάρκετινγκ έφυγε από την πόλη μας κανένας δεν χάρηκε με αυτήν την έκβαση, να όμως που λήφθηκε απόφαση κι έγινε. Τι γίνεται όμως με τον χώρο; Ανήκει στην Έδεσσα. Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έφυγε αλλά δεν τα πήρε όλα μαζί της. Άφησαν πράγματα και αυτό παρακωλύει την χρήση του. Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας έχει πολλά προβλήματα όπως στέγαση, ακατάλληλο περιβάλλον, μη ενδεικτικά αποχωρητήρια, ακατάλληλο κράσπεδο και άλλα. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών είναι φυσικό να ανησυχούν. Είναι ευκαιρία να μετεστεγαστούν στον χώρο που έδρευε το πανεπιστήμιο όπου υπάρχει άπλα, ανθρώπινο περιβάλλον και οι δάσκαλοι μπορούν να διατελέσουν με ευχαρίστηση το εκπαιδευτικό τους έργο, συν τοις άλλοις, περισσότερο σοβαρό, να αισθάνονται τα παιδιά ασφαλή καθώς και οι γονείς τους. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου πριν φύγει έπρεπε να κάνει τα αυτονόητα, να πάρει όλα τα υπάρχοντά του πανεπιστημίου και να αφήσει κενό τον χώρο για να είναι ελεύθερος για οιανδήποτε χρήση. Είναι εκπαιδευτικός αλλά πάνω από όλα άνθρωπος και θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει πόσο κακό έχει κάνει με το να μην πάρει τα πάντα από τον εκεί χώρο για να αφήσει την πόλη εκπαιδευτικά «γόνιμη». Είναι ένας χώρος πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα και η χρήση του είναι εκπαιδευτική. Εκτός από τη μετεστέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στον φυσικό του χώρο, συζητήθηκε, ότι θα μπορούσαν να μετεστεγαστούν και άλλοι φορείς όπως τα γραφεία της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ενδεχόμενα κάποιο νηπιαγωγείο. Το Σώμα ψήφισε υπέρ της μετεστέγασης όταν αυτό θα είναι εφικτό με παράπονα και στο τέλος υπό χειροκροτήματα των παρευρισκομένων πολιτών. Δηλαδή όταν παρθεί απόφαση από τον Πρύτανη να αδειάσει τον χώρο. Μια λύση έδωσε ο πρώην αντιδήμαρχος κύριος Τσακίρης που γνωρίζει καλά τα εκπαιδευτικά. Να συνομιλήσουν με τον Πρύτανη και να φορτώσουν τα πράγματα σε ένα φορτηγό, βοηθώντας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και η εκπαιδευτική Κοινότητα και να τους διευκολύνει έτσι ώστε να είναι ελεύθερο προς χρήση το μέρος. Ο χρόνος λένε ότι είναι ο καλύτερος γιατρός. Ελπίζουμε να παρθεί γρήγορα η απόφαση από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για να μην έχουμε κάποιο τραυματισμό μαθητή άλλωστε εμείς συμπεριφερθήκαμε άψογα προς αυτούς, όπως και αυτοί προς εμάς πριν φύγουν. Φάγαμε ολάκερο τον γάιδαρο και κολλήσαμε όπως πάντα εις την ουρά. Ίδωμεν τα Χριστούγεννα…
Το 2ο θέμα : – Συζήτηση και λήψη απόφασης για την εγγύηση του Δήμου στην ρύθμιση των οφειλών της «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΔΕΣΣΑΣ Α.Ε.» με το Ι.Κ.Α. Η πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν στην αίθουσα με άξιο εκπρόσωπο τον Ευάγγελο Κυριακού. Οι εργαζόμενοι είναι 6 μήνες απλήρωτοι και δεν μπορούν να συνεχίζουν να ζουν έτσι. Ζήτησαν στήριξη του σώματος καθώς και καταβολή των ωφελουμένων. Ο Δήμαρχος κύριος Γιάννου στηρίζει τους εργαζομένους αλλά όπως είπε «δυστυχώς δεν είστε η μόνη δομή που είστε απλήρωτοι, δεν έχουμε τακτική ροή χρημάτων, μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, υπάρχει ανακολουθία του κράτους στις υποχρεώσεις του, σαφώς και σας στηρίζουμε». Μια εργαζόμενη, ακούγοντας αυτά, λύγισε. Το Κράτος δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο, δεν ενδιαφέρεται αν εργάζεσαι τζάμπα. Σου λέει δούλεψε αλλά να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου. Σου λέει δούλεψε κι όταν έχω θα στείλω λεφτά. Δεν νοιάζεται αν έχεις να φας, αν είσαι χρεωμένος σε συγγενείς φίλους ή γνωστούς. Λύσεις σε τέτοια φαινόμενα υπάρχουν αλλά είμαστε πολύ υπεράνω ως πολίτες. Αν επί παραδείγματι οι έχοντες και θέλοντες πολίτες έδιδαν από το μικρό βαλάντιό τους κάτι τις σε ένα αστικό αξιοπρέπειας κουμπαρά θα δίναμε μια πρόσκαιρη λύση όπως στα αρχαία ελληνικά χρόνια. Αν κάναμε κάτι τέτοιο ίσως χάναμε την αξιοπρέπειά μας; Όχι όλοι, αλλά όσοι ήθελαν και μπορούσαν. Κάτι σαν Δημοτικά τέλη ας πούμε συμβολικής βοήθειας για να αντικαθιστούμε το Κράτος. Κι όταν αποφάσιζε να πληρώσει το Κράτος τότε οι εργαζόμενοι θα γυρνούσαν τα περισσότερα από αυτά σε μια Επιτροπή Τίμιων Πολιτών όπου με κάποιον τρόπο θα βοηθούσαν την ίδια μας την πόλη. Είναι άξιος συγχαρητηρίων ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΕ κύριος Ρουμελιώτης όπου βλέποντας αυτήν την κατάσταση ενώ μπορούσε να πληρώνεται αρνήθηκε και αποποιούνταν τα χρήματα αυτά. Δεν ήθελε να βλέπει απλήρωτους τους εργαζόμενούς του ενώ αυτός να απολαμβάνει τα ζεστά χρήματά του. Δεν ήθελε να περνάει αυτός καλά ενώ οι άλλοι όχι. Κάποιοι κοιτάζουν ψηλά επειδή είναι άνθρωποι, κάποιοι άλλοι πρέπει να κοιτάνε κάτω γιατί δεν ενοχλούνται, σου λένε εγώ προσφέρω και θα πληρώνομαι ναι μεν με νοιάζει για τους άλλους αλλά εγώ θέλω να πληρώνομαι.
Στις ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Μπογδάνης ρώτησε αν κάνουν τη δουλειά τους οι 35 συμβασιούχοι των δύο μηνών. Μήπως κάνουν 15 με 20 τη δουλειά τους και όλοι οι άλλοι δεν την κάνουν; Ούτε τα καλαθάκια από το κέντρο τα αλλάζουν ούτε μεριμνούν να μένει η πόλη πεντακάθαρη όπως είπε. Ζήτησε τη λίστα με τα ονόματα. Ίσως από βδομάδα να καθαρίζονται όλοι οι μικροί κάδοι σε όλες τις περιοχές της πόλης μας. Μακάρι.
Στο 28ο 29ο και 30ο θέμα : – αντικατάσταση των δέντρων Ακακιών στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και αφετηρία Ταξί αναβλήθηκε για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Όλοι συμφώνησαν στην αντικατάσταση αλλά χρειάζεται ανάλογα με την τοποθεσία να αντικατασταθούν με δέντρα που θα ταιριάζουν με το μέρος. Η ακακία είναι ένα δέντρο όπου τα άνθη πέφτουν κάτω και λειτουργούν σαν κόλλα. Προκαλούν φθορές σε αυτοκίνητα. Είναι 261 ακακίες. Ας αφήσουμε μια ως ενθύμιον και όλες οι άλλες ας αντικατασταθούν ανάλογα με την αισθητική του περιβάλλοντος. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα γνωρίζουμε ποια δέντρα θα πάρουν τη θέση τους.
Στο 5ο θέμα : – Υποβολή πρότασης ένταξης έργου με τίτλο «Ανάπλαση οδού 25ης Μαρτίου» στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε. στον Άξονα Προτεραιότητας 7 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Σε αυτό το θέμα και εμείς που καταγράφουμε τις συγκλήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων έχουμε πράξει πολλά λάθη. Πολλές φορές δεν δίναμε σημασία στο ύψος του κόστους διάφορων μελετών. Είναι άδικο να γράφουμε τώρα ενώ σε προηγούμενες αρχές να μην δίναμε σημασία στο κόστος που τότε ίσως να ήταν πολύ περισσότερα τα ποσά. Τώρα όμως με την κρίση μας φαίνονται μερικές εκπονούμενες μελέτες πολύ ακριβές. Μπορεί τα 18.450,00 για μια ανάλυση υδραυλικής μελέτης στο πάρκο της 25ης Μαρτίου να είναι λίγα, μέτρια ή πολλά. Όπως το δει κανείς. Τόσο το «εκτιμάνε». Μπορεί ο καθαρισμός του συντριβανίου των Τημενιδών να κοστίζει 15.000,00 ευρώ. Μπορεί ο καθαρισμός των ποταμών να κοστίζει όντως 24.600,00. Αλλά αναρωτιέσαι… ρε μπας και κοστίζει λιγότερο; Μακάρι να παίρνουμε τέτοια ποσά, να κοστίζουν λιγότερα και τα εναπομείναντα να τα δίνουμε ξέρω ‘γώ σε εργαζόμενους που έχουν να πληρωθούν 5 ή 6 μήνες ή να κλείνουμε ως Δήμος «τρύπες». Είναι άδικο να πηγαίνει ο νους μας στο κακό και όχι σε πρότερα χρόνια που τα ποσά ήταν μεγαλύτερα. Και για να εξηγούμαι εκτιμάω και σέβομαι και το νύν Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου και τον Γιάννη Σόντρα αλλά και τον Μιχάλη Φουνταλή το ίδιο, όχι για τις πράξεις τους αλλά για την καλοψυχία τους και του ότι θέλουν να βοηθάνε τον συνάνθρωπό τους, ή ίσως τον επόμενο όποιος κι αν είναι. Διότι αυτά χτίζονται μέσα στο πέρας των ετών δεν επιβάλλονται…