Μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Έδεσσας, του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης έχει δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος – μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς προς τιμή των Μακεδονομάχων Καπετάν Άγρα – Αντώνη Μίγκα. Το μουσείο έχει δημιουργηθεί στο κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου Καρυδιάς, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τη λειτουργία του ως επισκέψιμου χώρου.

egkainia_mous_agra2013_01Στο μουσείο θα εκτίθεται ο κορμός της καρυδιάς στην οποία κρεμάστηκαν οι Μακεδονομάχοι Καπετάν Άγρας και Αντώνης Μίγκας, καθώς επίσης οπλισμός και κειμήλια από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα.

Με την ίδρυση και λειτουργία του μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς, αφενός τιμούμε την μνήμη των Μακεδονομάχων και αφετέρου η περιοχή του Δήμου Έδεσσας αποκτά έναν ακόμη αξιόλογο επισκέψιμο χώρο που θα ενταχθεί στο δίκτυο επισκέψιμων χώρων της περιοχής και θα βελτιώσει το τουριστικό μας προϊόν.

 

Τα εγκαίνια του χώρου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12:00 π.μ., ενώ θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Μακεδονομάχων. Τα εγκαίνια έχει προσκληθεί να πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στην εκδήλωση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

egkainia_mous_agra2013_03